Annons
Nyheter

"Åkermans ruta"

Lunnarpsborna känner sig bortglömda. Åtminstone de som åker buss. Detta klargjordes i ett mejl som anlände för ett tag sedan. Avsändaren har kanske undrat om även jag glömt bort henne. Så är dock inte fallet. Det har bara tagit lite tid att införskaffa svar på spörsmålet.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2003

"Hur länge ska vi behöva vänta på en busskur med ljus uppe vid stora vägen?", frågar sig Marie från Lunnarp. "Det är inget roligt att stå där och vänta när det är beckmörkt. Om man ska kunna ta del av tidtabellen får man ha ficklampa med sig morgnar och kvällar. När det regnar blir man dyngsur. Jag åker ofta på sträckan Tomelilla-Simrishamn och ser att andra byar fått nya busskurer, i Smedstorp till exempel." Carl-Henrik Andersson vid Skånetrafiken avslöjar att så kallade stråkstudier ligger till grund för var busshållplatserna ska placeras och hur de ska utformas. Resandeprocenten är avgörande för prioriteringen. Sträckan Lund-Simrishamn ligger långt framme i planeringen. "Myndigheterna har bestämt att samtliga hållplatser ska vara handikappanpassade år 2010. Vi har 9 500 hållplatser i dagens läge. Hundratalet nya hållplatser byggdes i fjor. Antalet i år avgörs givetvis mycket av hur mycket pengar Vägverket tillskjuter. Nämnas ska att kommunerna ofta går in med cirka 50 procent av kostnaderna." Hållplatsen i Lunnarp befinner sig inom Tomelilla kommun, där Erik Larsson är ansvarig i frågan. "Vi för en dialog med Vägverket i frågan. Situationen för bussresenärerna i Lunnarp ser positiv ut. Att komma överens om hållplatsens utformning och få fram ett bygglov tar dock sin tid." Så håll ut alla busskursivrare i Lunnarp! Förhoppningsvis dröjer det inte så länge tills ni kan lämna ficklamporna hemma och slipper stå och huttra utan tak över huvudet när regnet öser ner uppe vid stora vägen.

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons