Nyheter

"Åkermans ruta"

Det var ytterst nära att jag vandrat till jobbet med chokladfyllning i hålfoten i fredags morse. Skulden hade i grunden i så fall varit en tidig tomtes. Den hotande incidenten förhindrades i sista stund.
Nyheter • Publicerad 9 december 2002

Jag skulle sätta högerfoten i ena skon ute i den så här års särdeles mörka och skumma hallen och anade genast oråd. Det kittlade till och jag drog blixtsnabbt åt mig högertassen. När taklampan tänts yppades orsaken till min onormalt snabba morgonreaktion. I den aktuella av mina högerskor, likaså i varsin av hustruns och dotterns, var röda servetter prydligt nedstoppade. I dessa hade sedan placerats långa förpackningar med chokladpraliner samt ytterligare en gåva. Häpen stod jag där som ett levande frågetecken. Vadan detta spratt? För att få vetskap tog jag den uppenbara risken så dags att väcka hustrun. Efter ett antal ögongnuggningar vacklade hon upp, inspekterade brottsplatsen och fann tämligen omgående mysteriets lösning. Vår gäststudent från Greifswald hade några dagar tidigare förvarnat om att vi skulle se upp med våra skor under veckoslutet. Hon ville givetvis bidra oss den tyska traditionen att det ska stoppas gåvor i dojjorna på Nikolaus-dagen (den 6 december enligt tyska almanackan). I år kom tomten (Nikolaus, S:t Nikolaus eller, som i anglosaxiska länder, Santa Claus) således lika tidigt till oss som han sedvanligt gör till Tysklands invånare. Traditioner är till för att följas. Just därför får gäststudenten vackert tåla sig ytterligare 14 dagar innan vår tomte dyker upp. Så de så!

Bertil Åkerman insandare@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.