Annons
Nyheter

Alarm siktar på jämställdhet

Föreningen Alarm från Karlshamn strävar efter ökad jämställdhet i musikbranschen. Under årets Sweden Rock har föreningen en egen scen där 13 band från hela Sverige spelar. Först ut i går kväll var Psyckadeli från Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2008
Linda Setterborn och de andra medlemmarna i bandet Psyckadeli från Kristianstad var först ut på Alarmscenen under tisdagskvällen. Bilder: Sandra Henningsson.
Linda Setterborn och de andra medlemmarna i bandet Psyckadeli från Kristianstad var först ut på Alarmscenen under tisdagskvällen. Bilder: Sandra Henningsson.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Julia Molin och Elin Malmgren från Karlshamn är medlemmar i Alarm. Under tisdagen och onsdagen är de engagerade i arbetet med att få allting runt spelningarna i Alarmtältet att klaffa.

- Vi säljer föreningens tröjor och tar emot banden som ska spela. Det är en bra festivalkänsla här. Vi träffar våra kompisar och det här är en bra start på sommaren, säger de. Det är första gången föreningen har en egen scen på Sweden Rock. Alarm bildades i Karlshamn 2003 och har mellan 60 och 70 medlemmar. Ordförande är Camilla Bengtsson.

Annons

- Vi fick en förfrågan om vi ville ha hand om den här scenen och det passar med vårt syfte. Vår målsättning är att stödja, inspirera och synliggöra unga tjejer som håller på med musik och vill visa hur många bra band det finns och som är värda att lyssna på. Det finns för få tillfällen för tjejband att komma ut och spela. Camilla Bengtsson konstaterar att jämställdheten på Sweden Rock brister.

- Mellan 450 och 500 artister i 100 band spelar på festivalen och inte ens fem av artisterna är tjejer. Det är mindre än en procent. Om vi lägger till vår scen blir andelen kvinnliga artister runt åtta procent. Det är dåligt att inte arrangörerna ansträngt sig mer för att får tjejband att spela på Sweden Rock, säger hon.

Alarm anordnar kurser i gitarr, bas, trummor och andra instrument. Föreningen har också utbildningar i låtskrivande, ljudteknik, sång, scenframförande och dans. Medlemmarna får även hjälp med att spela in sin egen musikvideo.

- Vi hjälper dem som vill börja spela att hitta replokal och vi anordnar spelningar. Vi är också inblandade i många andra arrangemang, ofta tillsammans med andra aktörer, säger Camilla Bengtsson. I kväll spelar sju band på Alarmscenen och i går var det sex spelningar. Först ut på tisdagskvällen var Psyckadeli från Kristianstad.

- Bandet har funnits i två år och vi spelar alternativ rock, jazzrock och hårdrock, säger Linda Setterborn, som sjunger i Psyckadeli.

Hon har hållit på med musik i tio år. Hon gick musikklass i gymnasiet.

- Då var jag med i ett gymnasieband som alla andra. När jag började i Psyckadeli blev det som en andra familj för mig, säger hon.

Bandet har mycket på gång inför sommaren. Den 13 juni är det skivsläpp och flera spelningar är inbokade, bland annat på Tivolirock och Killebom.

Jerker Hagman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons