Annons
Nyheter

Allt fler krav på Lundgrens avgång

Stödet vacklar för moderatledaren Bo Lundgren. Den tunga förbundsstyrelsen för södra och västra Skåne, landets näst största, kräver hans avgång. Även moderaterna i Norrbotten och i Dalarna kräver partiledarens avgång.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2002

Förbundsstyrelsen i Skåne vill ha förnyelse och att partiet profilerar sig i andra frågor än skatterna. Det här handlar snarast om en tro att han representerar det gamla gänget som satt i regeringen under Calles (Carl Bildts) tid. Det är kanske inte den profil vi ska ha framöver, och då måste vi byta ut högsta hönset, säger förbundsstyrelsens ordförande Jerker Swanstein till Svenska Dagbladet. Moderaterna i Norrbotten kräver att hela partistyrelsen, inklusive Bo Lundgren, ska avgå. Kravet riktas till moderaternas valberedning, inför valet av ny partistyrelse i november. Hans Swedell, ordförande för moderaterna i Norrbotten säger till Norrbottens-Kuriren att det råder enighet om avgångskravet i partidistriktet. Han vill inte uttala sig om vem som bör bli Bo Lundgrens efterträdare. Men enligt uppgifter till tidningen står nuvarande andre vice ordföranden Gunilla Carlsson högt på önskelistan. Som förste vice ordförande vill man se Fredrik Reinfeldt och som andre vice ordförande Kristina Axén Olin. Även i Dalarna höjs nu röster för Bo Lundgrens avgång, rapporterar Sveriges Radio Dalarna. Efter att ha diskuterat med lokalföreningarna beslöt länsledningen på torsdagskvällen att ställa sig bakom kravet på att Bo Lundgren bör avgå efter höstens stora valnederlag. Bengt Andersson, länsordförande, menar att partiledaren inte kommit ut med det moderata budskapet på rätt sätt, utan fastnat i skattesänkningsdiskussionerna. Dalamoderaterna lanserar ingen egen kandidat till partiledarposten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons