Nyheter

Allt fler unga bor kvar hemma

Allt fler 26-åringar bor kvar hos sina föräldrar visar en ny TCO-studie. Och enligt rapporten är det männen som har svårast att skiljas från mamma och pappa.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2003

Fackförbundet TCO har tagit fram sin tredje del i en större generationsstudie. Den här delen är inriktad på de ungas boendesituation. Rapporten konstaterar bland annat att det blir allt svårare för unga att flytta hemifrån. Under 2000 var det 12,4 procent av 26-åringarna som fortfarande bodde hemma medan det 1991 var 11 procent av gruppen. Det är extra anmärkningsvärt eftersom antalet 26-åringar minskat kraftigt under perioden, säger Jessica Mann, utredare vid TCO till TT. Hon ser två förklaringar till att hemmaboendet ökar. Som arbetsmarknaden ser ut är det svårt för unga att få fasta jobb vilket gör det ännu svårare att få lån. Dessutom är de hyresrätter som byggs för dyra för dem som söker sin första bostad. Det är männen som har svårast att flytta hemifrån. Av de 24-åriga männen bodde 26 procent fortfarande hemma 2000. För kvinnor i samma grupp var det bara 16 procent som bodde hemma. Det är svårt att spekulera om varför. Men en teori som jag har är att unga kvinnor kanske har en pojkvän som är några år äldre och som de flyttar ihop med, säger Jessica Mann. För att de unga lättare ska komma in på bostadsmarknaden efterlyser TCO bland annat fler billiga smålägenheter och att det ska bli lättare för unga som inte är etablerade på arbetsmarknaden att låna. TCO:s studie bygger på Statistiska centralbyråns bostads- och hyresundersökning. I den ingår drygt 14 000 bostads- och hyresrätter samt 6 800 småhus.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.