Nyheter

Amy Winehouse: Back to black

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007
Amy Winehouse. bild: scanpix
Amy Winehouse. bild: scanpixFoto: 

De försökte få henne att åka iväg på rehab men hon sa nej, nej, nej. Brittiska Amy Winehouse är en ung kvinna med mycket skinn på näsan och hon drar sig varken från att säga ifrån eller dra rövarhistorier. Allra minst på sitt eget album.

Back to blackär ett organiskt album som inspirerats mycket av 60-talets soulmusik (och inte av AC/DC). Det är sköna stråkar, spralliga beats och allt annat som hör genren till.

Winehouse har därtill en röst som inhyser en respekt och självsäkerhet som nästan kan mäta sig med Aretha Franklins. Däremot är Winehouses röst inte berörande på samma sätt och tenderar också till att bli lite Anastacia-nasal och – gnällig.

Det råder dock ingen tvekan om att Back to blackär ett av de bästa soul-släppen på senare år och Winehouse sammanfogar utan krusiduller 60-talets söta sound med den självsäkra kaxighet som är 2000-talets signum.

Alex Regnér

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.