Annons
Nyheter

Åttor nöjda med sin första prao

- Det svåraste var faktiskt att hålla reda på alla sorters skrivarpatroner när man stod i kassan. Och det roligaste var att få montera ihop datorer! Gustaf Hedin går i åttonde klass på Korsavadsskolan och har precis avslutat sin allra första tvåveckors praoperiod, på en datafirma.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2003
Bild: Ulrika Wangel
Bild: Ulrika WangelFoto: 

När YA får träffa fem av åttondeklassarna är alla överlag nöjda med sina erfarenheter, och alla känner att de fått prova på att jobba "på riktigt". - Det var roligt att få prova det riktiga livet, säger Sandra Tourtchaninoff. Hannah Appelgren, Sandra Tourtchaninoss, Albert Shatri, Wictoria Gustafsson och Gustav Hedin är nöjda med sitt första möte med arbetslivet. Bild: Ulrika Wangel För Wictoria Gustafsson som varit på konditori blev 15-årsdagen en av höjdpunkterna - hon fick göra en egen tårta och ta med hem, och som det känns nu skulle hon mycket väl kunna tänka sig att jobba på konditori. Det var bara en nackdel. -Det var jobbigt att gå upp klockan fem på morgonen. Maj Olsson är studie- och yrkesvägledare på Korsavadsskolan sedan mer än 30 år tillbaka. Hon berättar att praon har två syften - dels ska den ge en allmän orientering om arbetslivet, dels ska den vara ett stöd inför gymnasievalet. Och så har det varit för Sandra Tourtchaninoff, som delat sin praoperiod mellan två helt olika arbetsplatser - restaurangen Måns Byckare och Österlenmagasinet. - Innan praon hade jag nästan bestämt mig för att välja hotell- och restaurangprogrammet. Men nu vet jag att jag hellre vill bli journalist. För Albert Shatri, som var på bilverkstad, blev praoperioden en bekräftelse på det han redan visste - att han vill jobba med bilar. - Det var en drömplats. Jag ska gå fordonsgymnasium sen. Allt var roligt. Jag har fått byta oljefilter, varit med och bytt motorer, monterat in lås, allt möjligt. Jag vill helst vara på en bilverkstad nästa period också! - Det var jätteroligt, och man blev mycket tröttare än efter en vanlig skoldag, konstaterar Hannah Appelgren som under sin praoperiod bland annat fick sitta i receptionen och i kundservicecentrum på VM-data i Stockholm. Hon ordnade sin praoplats själv. De flesta platser ordnar dock Maj Olsson. Eleverna får komma med tre önskemål. - Tyvärr måste vi ju lotta till en del populära platser. Men vi försöker se till så att alla vid något tillfälle får komma till en arbetsplats som de verkligen vill kolla upp inför gymnasievalet. Och Maj Olsson tycker det är väldigt tacksamt att jobba med praoplaceringarna. - Arbetsplatserna är överlag jätteduktiga på att ta emot eleverna. De ger sig tid trots att det ofta handlar om slimmade organisationer nuförtiden. Och för ungdomarna är det en enorm kick - de får en känsla av att de är på väg ut i vuxenlivet. För de som är lite skoltrötta är det ofta fantastiskt att få känna sig uppskattade för det de gör, att få vara duktiga. Det är sådant som ger självförtroende! Text: Ulrika Wangel

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons