Annons
Nyheter

Avtalet granskas

Föreningen MS-Gruppen i Skåne har ett postgironummer som börjar med 90, vilket innebär att föreningen är kontrollerad av SFI, Stiftelsen för insamlingskontroll.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2003

- MS-Gruppen i Skåne har ett godkännande som gäller fram till den 31 december 2004, berättar Kim Österberg, kanslichef på Stiftelsen för insamlingskontroll. MS-Gruppen har lämnat in godkända årsredovisningar, verksamhetsberättelser med mera. Den verksamhet som bedrivs är helt i linje med SFIs regler, enligt Kim Österberg. Räkenskaperna är godkända av auktoriserade revisorer. SFI har dock granskat den insamlingsverksamhet av kläder som sker i MS-Gruppens namn i samarbete med företaget Tribotex. - Efter påpekanden från våra revisorer har vi begärt att få se ett skriftligt avtal mellan företaget Tribotex och MS-Gruppen, berättar Kim Österberg. Enligt de senaste uppgifterna som SFI fått om samarbetet uppger Tribotex att man räknade med att få in 447 000 kronor på klädinsamlingen 2002. Av dessa skulle omkring 80 000 kronor skänkas till MS-Gruppen i Skåne. - Det är egentligen för lite. Enligt våra stadgar ska 40 procent av bruttoinkomsterna gå till det ändamål som anges, säger Kim Österberg. Detta förhållande kommer att granskas närmare av SFIs egna revisorer. Om SFI inte anser att en förening följer stiftelsens regler för insamlingskontroll, tas frågan upp av stiftelsens styrelse och sedan ställs företrädare för föreningen till svars vid ett formellt möte. Om det inte sker någon bättring kan SFI besluta att dra in föreningens rätt att använda sig av ett 90-postgironummer. Något som bland annat drabbat stiftelsen UFF, U-landshjälp från folk till folk.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons