Annons
Nyheter

Bark tände ett ljus

"Från en möglig replokal till 300 000 sålda CD." På onsdagskvällen fick 20-tal elever och lärare uppleva en musikalisk resa, ledd av välkände gitarristen Janne Bark.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2003
Janne Bark inför uppmärksamma lyssnare. Bild: Mark HanlonFoto: 

Han höll ett rockseminarium på Västra Parkskolan på inbjudan av Studiefrämjandet och musikföreningen Riff. "I dag är jag glad", sa Hans Skoglund, musiker och musikhandläggare på Studiefrämjandet, när han tillsammans med Riff-ordföranden Torbjörn Öberg välkomnade Janne Bark till musikskolan i Simrishamn. Gitarristen Janne Bark gästade musikskolan och bjöd lärare och elever på en musikalisk resa. Bild: Mark Hanlon Janne Bark. Deltagarna lyssnade andäktigt på den 45-årige gitarristen, som började sin musikaliska bana 1972 i Nynäshamnsbandet Proud People. -Några år senare startade vi sminkgruppen Head Beauty. På den tiden var det svårt att få tag i replokal, så vi fixade allting på egen hand, berättade Bark. Han blev professionell musiker 1978 i gruppen The Tears (senare The Radio). Bark lämnade dock bandet fyra år senare, när han fick ett erbjudande att spela med Ulf Lundell på Kär & Galen-albumet. -Uffe och jag har spelat ihop i tjugo år, sa Janne Bark, som bland annat gästat festivalerna i Hultsfred och Roskilde, där han lirat inför 50 000 människor. Bakom sig har han också cirka 120 LP-skivor och CD. När Janne Bark spelade i gruppen Triad med Niklas Strömstedt och Lasse Lindblom fick han uppleva en verklig succé. År 1988 hade de en stor hit med "Tänd ett ljus", som sålde över 50 000 ex, det vill säga platinaskiva. På frågan vilka förebilder han själv har svarar Janne Bark, utan betänketid: "Jimmy Hendrix och Neil Young." Sedan 1989 har Janne Bark rest runt med sitt rockseminarium på fritidsgårdar, studieförbund och skolor för att dela med sig av sina erfarenheter från musikbranschen. Han vet det mesta om hur Stim, musikförlag, skivbolag och demokassetter fungerar. Med sin rutin och charm fick han också snabbt med sig eleverna på resan. Det föreföll så enkelt och självklart när han berättade om olika gitarrer, sändare, förstärkare och pedalbord. Flera elever hade tagit gitarrerna med sig och lät sig inspireras av Janne Bark.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons