Annons
Nyheter

Björkenpollen snart över hela landet

Björkblomningen är i full gång i södra och västra Sverige. Det är dags för landets pollenallergiker att plocka fram näsduken.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2005

Björken börjar blomma nu och den är den stora besvärliga arten för dem som är allergiska, säger Kerstin Alm Kübler, intendent vid palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

Inom några dagar tror Alm Kübler att halterna av björkpollen kan vara höga över hela landet.

Annons

– Det är på gång, björken brukar normalt blomma i månadsskiftet april"maj. Men det är inget jätteår i år, utan mer normala halter. Björken blommar mycket olika från år till år. Vissa år satsar det susande trädet på att föröka sig, då kan man se ett stort antal hängen från grenarna. Andra år är den mer återhållsam.

När björken blommat över, i mitten av maj, är det dags för ek.

– Många som känner av björken reagerar även på ek, berättar Alm Kübler.

Ungefär samtidigt som eken börjar gräsen sprida sina pollen. I Sverige finns över 150 arter och de blommar vid olika tider. Gräsallergiker känner av dess pollen en bit in i augusti.

Ytterligare en pollenbärare som brukar få rejäla känningar för allergiker är gråbon, en halvmeterhög ört med gulgrå blommor. Den står i blom i juli och augusti. Pollenhalterna påverkas av väder och vind. En rejäl köldknäpp kan få blomningen att stanna upp och trädens hängen att frysa. Så var fallet med årets hassel.

– Hasseln är mycket tidig, den kan komma redan i slutet av januari. Men i år stoppades den upp av kylan i februari, då det var nästan 25 grader kallt, säger Alm Kübler.

Omkring var femte vuxen svensk lider av någon form av pollenallergi. Det resulterar ofta i rinnande och kliande näsa och ögon, upprepade nysningar och trötthet. Själva allergin utlöses av ett protein som finns i pollen. (TT)

Christina Magnergård Bjers

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons