Annons
Nyheter

Bloggen har klippt sig och skaffat sig ett jobb

Nyheter • Publicerad 17 maj 2005
Foto: 

Om du funderar på hur det är att bo i Stockholm och försöka sluta röka är Aftonbladet.se en god vän att hålla i handen just nu. Sedan några veckor skriver nämligen en av tidningens journalister i dagboksform om sina vedermödor. Eftersom han gör det på nätet kallas det inte för dagbok utan för – blogg.

Denna medieform – bloggen – har från nästan ingenstans hamnat på var mans tangentbord. Särskilt politikers och journalisters. Margot Wallström har en, liksom de flesta på Expressen.

Annons

På vägen har bloggen förstås förlorat sin oskuld, exklusiviteten och mystiken är numera historia. Det betyder däremot inte att nybyggarandan försvunnit. För utvecklingen går framåt och som vanligt byggs det som mest i väst.

I USA startades häromdagen huffingtonpost.com, en hel "tidning" av bloggar. Här har en för de flesta svenskar okänd Arianna Huffington – politisk kameleont, författare etc – samlat ett stort antal bloggare från nöjesvärlden, politiken och medieindustrin.

Här bloggar till exempel musikern Quincy Jones, skådespelaren John Cusack, nyhetsankaret Walter Cronkite och tv-mannen Larry David (Seinfeld).

Och ja, de kan skriva också. Huffingtonpost.com är därför det tydligaste exemplet just nu på att bloggen utvecklats och kommit för att stanna på Internet.

Tidningen slår också undan benen på kritiken att bloggen är en tanke utan början eller slut.

Våren 2005 var våren då bloggen klippte sig och skaffade sig ett jobb.

I samma land funderar man också på hur det kommer sig att en 16-åring från Uppsala kan ta sig in i den amerikanska militärens datorer. Och att det ska ta ett år innan man får fast honom.

Och det kan man verkligen fundera på.

Här i Sverige korkar vi dock upp champagneflaskorna. Först var det datorföretaget Apple som till sist fick tummarna ur och lanserade sin nätbutik iTunes. Lagom till den nya lagen mot illegal fildelning i sommar.

Därefter var det Sveriges Radio som valde fredagen den 13 för att dra igång sin podcasting-tjänst. Med rätt verktyg och lite tålamod kan du numera få ett fåtal radioprogram rakt in i din dator eller mp3-spelare.

Annons

Smart, elegant och inget för de flesta just nu. Men så sa man också om bloggen.

Mattias Pehrssonär chef för nya medier och kunde det fina vädret till trots inte låta bli att ladda ned Carla Brunis höstmysiga Quelqu'un m'a dit från iTunes. Du når honom på mattias.pehrsson@skanemedia.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons