Nyheter

Bostäder grundfråga för vänstern

Tidigare i veckan invigde Ystads moderata kommunalråd de nya busslinjerna i den så kallade matartrafiken. Det innebar slutpunkten på ett politiskt arbetet som egentligen sattes i gång av vänsterpartiet.
Nyheter • Publicerad 6 september 2002
Martin Severin & Katrine Hamor. Bild: Mark Hanlon
Martin Severin & Katrine Hamor. Bild: Mark HanlonFoto: 

- Det är egentligen en motion som vi la för tre år sedan, säger Martin Severin (v) som är namn nummer två på partiets valsedel. Katrine Hamor. Bild: Mark Hanlon" BORDER="0"Katrine Hamor. Bild: Mark Hanlon Partiet är nöjt med hur det nya systemet för kollektivtrafik till småorterna i kommunen ser ut. - Det här handlar om framkomligheten för människor. Framförallt för ungdomar, ingen ska diskrimineras på grund av var någonstans i kommunen de bor. Men allting kan bli bättre, till exempel kan man kanske ordna lite fler anslutningar till tågen, säger Katrine Hamori som toppar vänsterpartiets valsedel. Om partiet får behålla sina två mandat efter valet innebär det att två nya förmågor tar över. Katrine Hamori och Martin Severin kommer i så fall att ersätta Eskil Eskilsson och Tina Johansson-Günther i kommunfullmäktige. - Det blev naturligt så, partikamraterna ville det helt enkelt, säger Martin Severin. Den största besvikelsen under den gångna mandatperioden är enligt partiets två företrädare att man inte lyckats hindra privatiseringen av kommunala verksamheter. - Det är ett misslyckande att det blev en kunskapsskola, säger Katrine Hamori. - Vi är inte kritiska till alternativ men vi är kritiska till de som går in med vinstintressen. Föräldrakooperativ är till exempel aldrig fel, säger Martin Severin. Enligt vänsterpartiet förs de för lite diskussioner om riskerna med till exempel friskolor. - Det kan utarma kommunen ekonomiskt. Kommunen står för ansvaret men har ingen insyn. Det rimmar mycket illa, säger Martin Severin. Martin Severin" BORDER="0"Martin Severin Privatiseringen är följaktligen en av de viktigaste lokala frågorna framöver för vänsterpartiet. En annan är bostadsbyggandet. - Allt står och faller med bostadsfrågan. Har folk ingenstans att flytta till utarmas Ystad, säger Martin Severin. En god tillgång på bostäder skulle enligt partiet göra Ystad attraktivare för eftergymnasiala utbildningar som i sin tur lockar näringslivet till staden. Framförallt är det billiga hyreslägenheter som behövs. - Vi vill att ungdomarna ska ha råd att stanna i Ystad, säger Katrine Hamori.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.