Annons
Nyheter

Dansk ministern vill sänka broavgiften

Danmarks trafikminister Flemming Hansen vill sänka taxorna på Öresundsbron. Ett sådant beslut kräver ett nytt avtal, menar Öresundsbrokonsortiets vd.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2005

I veckan kommer Flemming Hansen att vända sig till Öresundsbrokonsortiet och kräva besked om hur priserna för brotrafikanter kan sänkas, skriver Jyllands-Posten.

Men Öresundsbrokonsortiets vd, Sven Landelius, säger att den svenska och danska regeringen i så fall får prata ihop sig om ett nytt avtal för förbindelsen.

Annons

– Jag ser ingen möjlighet till prisändringar om vi ska fortsätta att driva verksamheten efter sunda ekonomiska principer, säger han till TT. Så sent som före jul, då Flemming Hansen (Konservative) lanserade den danska regeringens planer på att sänka taxorna för broresenärer över Stora Bält med 20 procent, avfärdade han tanken på en sänkning av priserna på Öresundsbron. Men nu har han ändrat sig, efter krav från Danmarks andra regeringsparti Venstre.

Ännu har Öresundsbrokonsortiet inte fått brevet.

– Men vi kan inte behandla en sådan fråga, säger Sven Landelius.

Öresundsbrokonsortiets verksamhet regleras genom ett regeringsavtal från 1991, som sedan godkändes i folketinget respektive svenska riksdagen. Öresundsbron byggdes med lånade pengar. Trafikintäkter används för att betala drift och underhåll samt återbetalningen av skulden.

– Vi ska bedriva verksamheten efter sunda ekonomiska principer. Vi ska se till att avveckla skulden i en kontrollerad process och för att göra det har vi rätt att ta upp intäkter från vägtrafiken och också intäkter från järnvägsoperatören.

Öresundsbrokonsortiet fastställer vägavgifterna. Det finns också en ambition att stödja integrationen.

– Vi har utvecklat ett rabattsystem som understödjer vår resultatutveckling men också så långt det går utvecklar integrationen, säger Sven Landelius.

– Därför har vi i dag ett prissättningssystem där de dagliga pendlarna betalar ett väldigt lågt pris, säger han. (TT-Ritzau)

Bengt Ljungdahl

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons