Annons
Nyheter

Datoravläsning och mobilspårning kan bli lagligt

Polisen måste få spåra misstänkta brottslingars mobiltelefoner och komma åt information på deras datorer. Annars riskerar många grova brottslingar att komma undan, enligt en utredning som presenterades för justitieminister Thomas Bodström på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2005

Polisen får i dag efter domstolsbeslut avlyssna mobilsamtal, men det kan vara svårt i praktiken. Särskilt om den som ringer använder ett anonymt kontantkort.

Nu vill utredarna i beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU) att polisen och andra myndigheter ska få använda tvångsmedel som dataavläsning och mobilspårning.

Annons

– Hemlig dataavläsning finns i till exempel Danmark, och man behöver det för att komma runt de sätt som den organiserade brottsligheten skyddar sig på, säger Per Lagerud på justitiedepartementet.

Men när polisen får större befogenheter att skaffa information om människor finns risk att den personliga integriteten blir lidande. BRU anser att domstolar ska se till att detta inte sker. Liksom tidigare måste polisen måste först få klartecken från domstol innan man läser av någons dator eller spårar någons mobil.

För att få utföra spårning ska personen vara misstänkt för ett brott som kan ge minst sex månaders fängelse, för dataavläsning gäller två år.

Enligt förslaget från BRU bör de nya reglerna tillämpas främst vid mord, grova rån och grova narkotikabrott. Lagen måste anpassas till den nya tekniken, hävdar Per Lagerud.

– Annars kommer de organiserade brottslingarna att ha betydligt bättre möjligheter att fortsätta med sin verksamhet, säger han.

På tisdagen överlämnades utredningen till Thomas Bodström, och nu är det upp till regeringen att ta ställning till BRU:s förslag. (TT)

Kajsa Haglund

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons