Nyheter

Diskotek i medvind fyller fem år

Diskotek Lauras i Ystad fyller fem år. Det ska ägarna fira en stor fest för allmänheten, olika temakvällar och några väl valda kändisar i baren.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2002
Kristoffer Szymanski. BILD: SPRISSE NILSSON.
Kristoffer Szymanski. BILD: SPRISSE NILSSON.Foto: 

- 2001 var vårt bästa år hittills. Sedan maj-juni har det bara ökat och nu tillåter ekonomin offensivare grepp och marknadsföring, säger Kristoffer Szymanski, 40 år. Kristoffer Szymanski på Lauras tycker att publiken blivit mycket bättre. När han övertog nöjesstället för fem år sedan var det betydligt stökigare. BILD: SPRISSE NILSSON"Kristoffer Szymanski på Lauras tycker att publiken blivit mycket bättre. När han övertog nöjesstället för fem år sedan var det betydligt stökigare. BILD: SPRISSE NILSSON Han övertog nöjesstället på Stora Östergatan 1997 tillsammans med kompanjonen Edward Zielinski, 58 år. Och i början hördes en hel del pessimistiska kommentarer. - Många trodde inte vi skulle klara oss mer än några månader, kanske ett halvår. Men nu har vi vuxit oss starka och är väletablerade. Ingen av de tidigare ägarna har lyckats hålla igång så länge som vi, säger Kristoffer Szymanski. Under det första året var det ganska stökigt på Lauras, menar han. Bråkiga och berusade gäster ställde till problem och diskotekets rykte blev inte det allra bästa. - Nuförtiden är det stor skillnad. Ett strategiskt drag var att anlita samma ordningsvakter varje danskväll. De känner oftast till vem som uppför sig illa och kan avvisa vederbörande redan vid entrén. Satsningen på mat blev inte särskilt långlivad. Till Lauras går man för att dansa, dricka och umgås. Inte för att äta. Det insåg ägarna snabbt. - 18-årsgräns förekommer aldrig. Vi vänder oss till en mogen publik som är vana vid uteliv. Medelåldern ligger runt 30 år, säger Kristoffer Szymanski. Att inträdet är fritt ser han som en självklarhet. - Jag blir själv lite sur om jag måste betala för att komma in någonstans. Om det är uppträdande så kan det vara okej, men inte annars. Pengarna kan väl gästen få använda i baren i stället. Kristoffer Szymanski och Edward Zielinski planerar vissa förändringar i interiören. Bland annat genom att bygga ut dansgolvet och flytta diskjockeybåset närmare baren. - Klagomål från grannarna? Nej, det förekommer nästan aldrig. Vi har isolerat ordentligt för att begränsa störningarna i omgivningen. Dessutom inser nog de flesta att det inte kan vara helt lugnt och tyst om man bor mitt i centrum, säger Kristoffer Szymanski. Fotnot: Lauras håller öppet fredagar och lördagar mellan klockan 22 och 03.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.