Nyheter

"Djupt kränkande"

Det var när Ystadsbon betalt sina varor och passerade en av varuhusets larmbågar som denna utlöstes. Inför kunderna i kassaköerna fick han gå tillbaka och fram igen med samma resultat. Kassörskan kallade på annan personal och mannen fördes till ett kontor. En av de anställda gick framför honom, den andre bakom.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2003

- Hela händelsen var djupt kränkande. Jag driver ett eget företag och i kassaköerna stod några av mina kunder som såg hur jag greps och fördes bort, berättar ystadsbon och fortsätter: - På kontoret trodde de att det var min jacka som utlöst larmet och tog med den för att undersöka den. Därefter trodde de att det var min videokamera, men när larmdetektorn inte gav utslag sade de att larmbågarna också kan utlöses av fuktiga kläder. Jag kände mig illa behandlad och bad flera gånger att polis skulle tillkallas. Så skedde inte, uppger mannen. Han säger vidare att han hölls kvar på kontoret i 45 minuter och att han inte fick någon ursäkt när han så småningom fick lov att gå. På parkeringen utanför stod hans fru och 2,5-åriga dotter, som lämnat butiken tidigare, och undrade vad som hade hänt. Väktare i 16 år Ystadsbon arbetade i 16 år inom bevaknings- och säkerhetstjänsten. Han har jobbat hos bland andra Malmö Hundbevakning Cobra, Malmö Industrivakter och Svensk säkerhetsservice samt haft hand om utbildning av nya väktare. - En dåligt fungerande larmbåge är inte tillräckligt i bevishänseende för att gripa och hålla kvar någon, man bör ha sett personen stjäla varor. Och vid ett frihetsberövade skall alltid polis tillkallas, anser mannen. Händelsen inträffade den 4 mars 2001. Polisens utredning lades ner den 11 december samma år med motiveringen ''gärningen ej brott''. Den 6 juni 2002 begärde ystadsbon överprövning hos åklagarmyndigheten i Skåne och den 17 juli samma år beslöt kammaråklagare Jan Pernvi att inte ändra polismyndighetens tidigare beslut. Ystadsbon bad därefter vice överåklagare Gunnar Adell att granska fallet. Adell konstaterar den 29 augusti 2002 att eftersom inga förhör hållits med varken anmälaren eller de butiksanställda, så är beslutsunderlaget ofullständigt. Förundersökningen skulle därför återupptas. Fyra månader senare hade fortfarande inget hänt. Ystadsbon skrev åter till Adell, som den 27 januari i år svarade: - Vice chefsåklagare Marianne Ny, som är förundersökningsledare, har skickat skriftliga direktiv till polisen i Ystad för det fortsatta utredningsarbetet. Det är otillfredsställande om det är så att ingen åtgärd alls vidtagits av polisen sedan dess. - Ett förhör har nu hållits och jag räknar med fler inom kort, säger förundersökningsledare Marianne Ny. Hon påpekar att är svårt att veta varför det tog så lång tid innan förundersökningen återupptogs. Enligt henne kan det bero på att polisen är hårt arbetsbelastad och att detta ibland kan påverka ärenden som bedöms som mindre brådskande.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.