New Articles

Elfriede Jelinek får årets litteraturpris

New Articles Artikeln publicerades

Nobelpriset i litteratur går i år till den österrikiska författarinnan Elfriede Jelinek. Akademiens fullständiga motivering lyder: Elfriede Jelinek får priset "för hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt".

Enligt Svenska Akademien framställer hon Österrike som ett dödsrike och hon är enligt Akademien en starkt kontroversiell person i sitt hemland.

Österrikes president Heinz Fischer gratulerade inte desto mindre hjärtligt Jelinek till priset, som han samtidigt anser vara en ära för den österrikiska litteraturen.

Hennes texter är enligt Akademien svåra att "artbestämma" och hon är ingen lättillgänglig författare. Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl säger att hon är mycket produktiv.

- Vi har läst hennes texter år efter år och vi har lärt oss hennes egendomliga sätt att skriva och tycker oss förstå det väsentliga i det. De som är ovana vid hennes författarskap kommer att betrakta det som ganska svårt, säger Engdahl.

Tre av Jelineks romaner finns översatta på svenska: Pianolärarinnan, Lust och De utestängda.

Men det kommer att bli svårt att hitta någon av Elfriede Jelineks böcker i Sverige den närmaste tiden. Inga av de tre Jelinekböcker som givits ut i Sverige finns kvar på lager någonstans.

Enligt Margaretha Holmqvist, översättare till romanen Pianolärarinnan som senare blev till film, är det en utmaning att översätta henne till svenska.

- Hennes språk är mycket svårt. Man sätter sig inte med glädje och översätter en sådan bok, de är ju mörka, mycket svarta böcker med starkt destruktiva huvudpersoner. Man vill inte gärna möta dem i levande livet.

Hon skrev sin första roman 1970, som har "karaktären av språklig motståndshandling riktad mot populärkulturen och dess förljugna föreställningar om det goda livet", skriver Svenska Akademien.

I Berlin Rom skrev hon en serie romaner, bland andra Pianolärarinnan 1986, som senare filmades, och De utestängda, som kom på svenska 1992.

Elfriede Jelinek är född 1946 i Steiermark. Hon fick en klassisk bildning och studerade bland annat musik. Hennes debut kom med diktsamlingen Lisas Schatten, 1967.

De senaste åren har hon främst ägnat sig åt dramatik och hennes pjäser har satts upp bland annat på Teater Tribunalen och Teater Galeasen i Stockholm samt Malmö dramatiska teater.