Annons
Nyheter

En symbol för en tid som flytt

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010

ººNyss hemkommen från en liten rundtur i vårt södra grannland läser jag om förslaget att pryda hamnen med en välkomsthälsning för oss som kommer hem och för alla våra gäster.

Yrr Jonasdóttir är betänksam. Alldeles bortsett från det vanskliga i att förstora en statyett som kanske aldrig varit menad att utföras i stort format, kan den leda tankarna i aldrig avsedda riktningar.

Annons

Hon har ett motförslag, eftersom statyetten (onekligen, menar även jag) påminner om till exempel Hitlers propagandakonst på 1930-talet. Tänk nytt, tänk djärvare, tänk för framtiden, uppmanar hon.

Det är ett fräscht förslag, men resultatet av ett sådant tänkande brukar leda till kontroverser. Det nya verkar främmande, det djärva utmanande och framtiden är alltid osäker.

Och ändå skulle jag vilja fråga, om det inte vore klokt av kulturnämnden att ta sig ytterligare en funderare.

Är professor Blomgrens fritidsflicka ett bra konstverk? Uttrycker det verkligen välkomst? Och i så fall vilken? Representerar det regionen? Symboliserar det något väsentligt drag i traktens näringsliv eller övriga verksamhet? Vad kommer folk från olika kulturer och med skiftande historiska erfarenheter att tänka på när det första de får se i vårt land är denna frihetsgudinna?

För min del tycker jag att hon verkar som gjord för att i all troskyldighet stå framför gymnastikhallen till en av 30-talets många flick-skolor.

Det är något av kapten Ugglas morgongymnastik över henne: "Öppna fönstret – andas uut – upp med armarna – knäna bööj!" Även om en frisk vind blåser i hennes hår är det något instängt över henne.

I vår region finns flera nu verksamma konstnärer, som skulle kunna åstadkomma något nytt, något monumentalt, något representativt för vår tid. Materialen kan växla – utöver brons finns en uppsjö av både natur-och konstmaterial, som är lika spännande. Om nu en utredning ska tillsättas – ge den då fria händer att komma med egna förslag och se till att den blir allsidigt sammansatt.

Kerstin Gertz, Ystad.
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons