Annons
Nyheter

Engqvist efterlyser sjukvårdspakt

Socialminister Lars Engqvist bildar gärna en vårdpakt med mittenpartierna - om de tar avstånd från utförsäljning av akutsjukhus och gräddfiler i vården.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2002

Engqvist sade detta då han på tisdagen lade fram ett tiopunktsprogram om sjukvården. Däremot bedömde han vid pressträffen i Vetlanda att moderaterna står isolerade i vårdfrågorna. Han har svårt att tro att centern och folkpartiet accepterar att sjukhus ska vara börsnoterade eller att gemensamt finansierad vård ska vara öppen för gräddfiler. Engqvist upprepade löftet att socialdemokraterna ska tillföra sjukvården 20 miljarder kronor under mandatperioden. Av detta ska 15 miljarder gå till primärvård, förbättrad äldrevård och utbyggd psykiatri. Resterande 5 miljarder ska ge kortare köer och mer tillgänglighet. En av de tio punkterna upprörde moderaternas vice ordförande Chris Heister som kallade till pressträff. - En död hand läggs över svensk sjukvård, sade hon och hänvisade till s-kravet att hälso- och sjukvårdslagens och kommunallagens regler ska gälla för vårdentreprenörer som driver vård på uppdrag av landstingen. Hon kunde bara tolka detta så att till exempel ryggkliniken i Strängnäs inte samtidigt ska kunna ta emot patienter som landstingen remitterar och patienter som finansierar sin vård privat. Engqvists pressekreterare Refik Sener säger till TT att kravet inte ska tolkas så. Båda typerna av patienter ska kunna tas emot, men de senare får inte ges förtur till vård. En annan s-punkt innebär att fritt vårdval ska införas från 1 januari 2003. Patienter ska kunna välja vilket sjukhus som helst i landet om de inte får snabb vård i sitt eget landsting.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons