Annons
Nyheter

Fem nya förslag till ÖPs ombyggnad

Får ombyggnaden av Österportskolan bli 15 miljoner kronor dyrare? De fyra kommunerna som äger Sydskånska gymnasiet står inför ett val när det gäller skolan i Ystad.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2003

Sedan tidigare står det klart att det inte finns pengar till hela ombyggnaden av Österportskolan. Budgeten fastställdes förra våren till 82 miljoner kronor, trots att totalkostnaden då redan beräknats till 95 miljoner kronor. Nu måste kommunerna bestämma vad som ska byggas färdigt och vad som ska lämnas därhän. Eller om extra pengar ska skjutas till. - Vi måste ha besked på hur vi ska gå vidare. Vi håller nu på att arbeta i 70-talslängan som löper längs Surbrunnsvägen och den ombyggnaden ska bli klar i augusti. Men vi måste redan nu veta hur ombyggnaden ska fortsätta, eftersom vi vill göra rivningsarbeten under sommaren när eleverna inte är i skolan, säger byggchef Jan Ulmfeldt på teknik och fastighetsförvaltningen, som ansvarar för bygget. Ystads, Sjöbos, Skurups och Tomelillas kommuner har fått fem alternativ att ta ställning till. Det billigaste är att längan vid Surbrunnsvägen görs färdig och att ombyggnaden stannar där. Då kommer ingenting att göras i den äldsta byggnaden, det gamla läroverket, och det kommer då att bli uppskattningsvis 7-9 miljoner kronor över av de budgeterade 82 miljonerna. Men detta innebär att lokalerna inte kan användas i enlighet med gymnasieplanen. Ventilationen räcker till exempel inte för det planerade antalet elever och skolpersonal. Det dyraste alternativet är att hela ombyggnaden slutförs som den planerats och då beräknas notan att landa på cirka 97 miljoner. I detta alternativ blir det också möjligt för det estetiska programmet att lämna Maria Muntheskolan, vilket innebär att hyreskostnaden för de lokalerna på 300 000 kronor per år försvinner. De tre alternativen däremellan - som är olika varianter på bantade förslag - uppskattas ha en totalkostnad på mellan 82 och 93,5 miljoner kronor. Gymnasiedirektionen har redan diskuterat de olika förslagen på ett möte, men några beslut fattades inte. I stället bestämdes att varje kommun först ska diskutera saken på hemmaplan. Därefter blir det ett nytt möte i april. - Tills dess ska vi ha tagit fram konsekvensbeskrivningar på hur driftskostnaderna och pedagogiken påverkas om vi inte gör sista delen av utbyggnaden, säger Kent Ivan Andersson (m), ordförande i Sydskånska gymnasiets direktion. Fotnot: Ombyggnadsarbetet i bland annat biblioteket, elevuppehållsrum och matsalen är redan avklarat på Österportskolan, och en ny inglasad gång har byggts i anslutning till den gamla läroverksbyggnaden.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons