Fira kanelbullens dag!
För tionde året firas kanelbullens dag den 4 oktober. Det har du väl inte missat? I så fall är det bara att sätta i gång och baka!
ca 25 st
Räkna med att bullbaket tar omkring två timmar.
Du behöver följande till degen:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Till fyllningen behöver du:
margarin eller smör
socker
kanel
Övrigt:
1 ägg till pensling
Pärlsocker eller hackade nötter till garnering
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten - salt, socker och kardemumma. Rör om.
Arbeta in allt vetemjöl i degen tills degen är mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen (smör, socker och kanel) och rulla ihop. Skär upp i skivor och lägg bitarna i bullformar. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker eller nötter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.Lycka till!