Annons
Nyheter

"Förslaget visar okänslighet"

"Förslaget visar okänslighet för stadens karaktär, historia och egenart, allt det som om somrarna får folk från alla håll och kanter att strömma hit och det som kan få människor att flytta hit."
Nyheter • Publicerad 14 mars 2003

Det anser Simrishamnsbon Hans Axel Holm, som påpekar att staden lutar mot vattnet. Därför motsätter han sig att torget plattas till. "Torget är uppkommet i mötet av vägar mot vattnet. Ur av vad Östersjön gett har staden uppstått och levat genom åtminstone 800 år, ofta under fattiga förhållanden - det är detta som gett staden dess väsen, de små husen, fiskarehusen, hantverkarehusen". I det förslag som en stockholmsk arkitektbyrå presenterat kan Holm inte skymta någon bevarandeplan. Tvärtomt har en anpassning skett "till en torgarkitektur som härjade i vårt land under några efterkrigsdecennier, utslätning, trappor". Hans Axel Holm anser att greppen är arkitektonisk skåpmat, patentlösningar och löjeväckande effektsökeri, som vill gör staden till något som den inte är. En annan Simrishamnsbo, Einar Nilsson, tycker att torgförslaget är intressant, men att det i grunden avviker från kommunfullmäktiges tidigare ställningstaganden. Fullmäktige godkände 1990 ett principförslag som skulle vidareutvecklas så snart det "blir möjligt att prioritera detta i kommunens budgetarbete". Förslaget hade utarbetats av en Torgkommitté där bland andra museiintendent Gustaf Åberg ingick. "Gustafs klokskap och kärlek till Simrishamn går inte att återuppväcka. Men hans kunskap om stadsplanens utveckling och hur vårt unika Stortorg uppkom går att inhämta t ex i Erik Andréns bok "Simrishamn, en gammal stad på Österlen", skriver Einar Nilsson. Han tycker att ett mindre omvälvande ombyggnadsförslag bör tas fram, både av kulturhistoriska, miljömässiga och ekonomiska skäl. "Förslaget kan lämpligen utgå från Simrishamns bevaringsplan och 1990-års ombyggnadsförslag".

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons