Nyheter

Fp-bok om framtidens Tomelilla

Folkpartiet har gett ut en annorlunda valbok i Tomelilla. I stället för en traditionell broschyr ger partiet ut en bok med tankar om framtidens Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2002

Det är valår, inte i höst utan 2010, och folkpartiet i Tomelilla har de senaste åren haft makten och haft möjlighet att genomföra sina idéer: Kommunen bekostar fyra veckors språkresor för alla elever i skolan, kollektivtrafiken är utbyggd, ett finmaskigt nät av cykelvägar korsar kommunen och elever kan fritt välja skola, även på gymnasiet. Till denna av folkpartiet präglade landsända kommer Lars Ove, en medelålders, skild gymnasielärare, med sina barn, för att leverera ett paket. Det är ramberättelsen i folkpartiets valbok, speciellt skriven för partiet i Tomelilla. Henrik Swensson, ordförande för folkpartiet, ligger bakom den okonventionella idén. - Vi ville göra något annorlunda än ge ut broschyrer, som är till intet förpliktigande, säger han. Resultatet blev en liten bok, dryga 60 sidor lång, där partiet utifrån ett lokalt perspektiv presenterar sina idéer. Motionen om kommunalt bekostade språkresorna lämnade Henrik Swensson in igår. Så de politiska kvarnarna behöver inte mala alltför snabbt om idén ska hinna förverkligas till 2010. Språkresorna har kommunen råd med om antalet skolor blir färre och man tar pengar som idag används till marknadsföring av kommunen och istället använder dem till språkresorna, hävdar Swensson. - Språkresorna skulle göra att folk får upp ögonen för Tomelilla och flyttar hit, säger Henrik Swensson. Genom boken hoppas han också göra lokalpolitiken intressantare och mer förståelig. Han jämför exempelvis debatten om Tryde skola med att en lördagskväll bjuda en 12-åring på gott och blandat. "Det är klart att han väljer godis. I stället borde man ställt honom inför följande: godis varje lördag eller en cykel om ett år", står det i valboken. Får Henrik Swensson som han vill bli det inget godis, utan fler cyklar, målade i borgerliga färger. -?Vi är ett borgerligt parti, hävdar han och säger samtidigt att Tomelilla kommun är så liten att alla politiska krafter borde kunna samverka. Fast i valbokens vision är det folkpartiet som leder samlingsstyret. - Vårt mål i årets val är att fördubbla våra mandaten till fyra, säger Henrik Swensson.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.