Från äpple till must Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008
Bärnstensfärgad must av Belle de Boscop. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Ida Persson plockar med van hand. Ett äpple ska vridas av, försiktigt läggas i plockpåse och tömmas i binge. Ett kantstött äpple ger ingen bra must. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Fruktsaften sipprar ut under pressens tryck. Här blir äpplet till must. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Petflaskor göre sig icke besvär. Klara glasflaskor fylls med gyllene äppeldryck. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Färdig must. Karl Wisén granskar att locken sitter ordentligt på de färdiga mustflaskorna. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
I Idas odling. Äpplena på Vångaberget har vacker utsikt och många soltimmar. Sven Anders Persson, Ida Persson och Marie-Louise Zernisson hjälps åt med plockningen. Nu är det dags att plocka Ingrid Marie. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Äpplena krossas med kärnhus och skal. Gröten läggs ut på duk för att pressas. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Hela äpplet krossas till must. Fruktköttet som blir över blir grismat. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Ett gott äppelår. Stora röda Ingrid Marie lyser nytvättade av regnet. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Fulla bingar. Cox orange i väntan på resan till musteriet på Kivikås. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Färdig att drickas. Richard van Wijk lastar de färdiga mustbuteljerna. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Godaste musten kommer från ett moget äpple. Smaken på Vångamusten varierar med äppelsorterna som mustats. Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.