Annons
Nyheter

Från äpple till must

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008
Bärnstensfärgad must av Belle de Boscop.
Bärnstensfärgad must av Belle de Boscop.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Ida Persson plockar med van hand. Ett äpple ska vridas av, försiktigt läggas i plockpåse och tömmas i binge. Ett kantstött äpple ger ingen bra must.
Ida Persson plockar med van hand. Ett äpple ska vridas av, försiktigt läggas i plockpåse och tömmas i binge. Ett kantstött äpple ger ingen bra must.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Fruktsaften sipprar ut under pressens tryck. Här blir äpplet till must.
Fruktsaften sipprar ut under pressens tryck. Här blir äpplet till must.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Petflaskor göre sig icke besvär. Klara glasflaskor fylls med gyllene äppeldryck.
Petflaskor göre sig icke besvär. Klara glasflaskor fylls med gyllene äppeldryck.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Färdig must. Karl Wisén granskar att locken sitter ordentligt på de färdiga mustflaskorna.
Färdig must. Karl Wisén granskar att locken sitter ordentligt på de färdiga mustflaskorna.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
I Idas odling. Äpplena på Vångaberget har vacker utsikt och många soltimmar. Sven Anders Persson, Ida Persson och Marie-Louise Zernisson hjälps åt med plockningen. Nu är det dags att plocka Ingrid Marie.
I Idas odling. Äpplena på Vångaberget har vacker utsikt och många soltimmar. Sven Anders Persson, Ida Persson och Marie-Louise Zernisson hjälps åt med plockningen. Nu är det dags att plocka Ingrid Marie.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Äpplena krossas med kärnhus och skal. Gröten läggs ut på duk för att pressas.
Äpplena krossas med kärnhus och skal. Gröten läggs ut på duk för att pressas.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Hela äpplet krossas till must. Fruktköttet som blir över blir grismat.
Hela äpplet krossas till must. Fruktköttet som blir över blir grismat.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Ett gott äppelår. Stora röda Ingrid Marie lyser nytvättade av regnet.
Ett gott äppelår. Stora röda Ingrid Marie lyser nytvättade av regnet.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Fulla bingar. Cox orange i väntan på resan till musteriet på Kivikås.
Fulla bingar. Cox orange i väntan på resan till musteriet på Kivikås.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Färdig att drickas. Richard van Wijk lastar de färdiga mustbuteljerna.
Färdig att drickas. Richard van Wijk lastar de färdiga mustbuteljerna.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Godaste musten kommer från ett moget äpple. Smaken på Vångamusten varierar med äppelsorterna som mustats.
Godaste musten kommer från ett moget äpple. Smaken på Vångamusten varierar med äppelsorterna som mustats.Foto: BILD: LASSE OTTOSSON
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons