Nyheter

Fritt att gifta sig var som helst

Nästa år blir det gratis för medlemmar i Svenska kyrkan att döpas, konfirmeras, gifta sig eller begravas var som helst i Sverige. I ett nytt betalningssystem blir det hemförsamlingen som får stå för kostnaderna.
Nyheter • Publicerad 13 december 2002

På torsdagen beslöt kyrkostyrelsen att redan från nästa år alla medlemmar i kyrkan fritt skall kunna välja kyrka och präst för dop, konfirmation, vigsel eller begravning, skriver Smålandsposten. Tidigare har ett liknande clearingsystem enbart gällt för kostnader vid begravningar. Tanken bakom det nya systemet är att medlemmar i Svenska kyrkan skall känna sig välkomna i vilken kyrka som helst över hela landet. Ingen skall behöva välja bort ett alternativ på grund av kostnader. Kyrkostyrelsens beslut innebär att hemförsamlingen får betala 1 940 kronor för vigsel på annan ort och 1 450 kronor för dop.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.