Annons
Nyheter

Fyra åtalade för att ha planerat attentat i Sverige

Tre män och en kvinna åtalades på onsdagen vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för att ha planerat omfattande attentat mot viktiga funktioner i samhället.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2005

Samtliga fyra åtalas för förberedelse och stämpling till terroristbrott. Det är första gången som svenska medborgare misstänks för terroristbrott i Sverige.

Kvartetten ingår i en så kallad nazistcell som polisen avslöjades i september i fjol.

Annons

Då greps samtliga på bar gärning sedan de krossat elva fönster på Tillbergaskolan utanför Västerås.

Polisen kunde ganska snabbt konstatera att gruppen deltagit i en omfattande fönsterglasskrossning på offentliga lokaler i hela mellersta Sverige. Från augusti och fram till gripandet 22 september förstördes fönsterrutor för drygt 1,4 miljoner kronor.

Skadegörelsen misstänks ingå som ett led i en planerad brottslighet som chockat den svenska polisen.

Av dokument och annat material, bland vapen och sprängpatroner, som hittats hemma hos de åtalade framgår att de förberett en omstörtande verksamhet.

Gruppen planerade bland annat sabotage mot Mälarenergis och Vattenfalls anläggningar i Västmanland men även mot riksdagshuset och regeringskansliet i Stockholm.

Några av de åtalade har erkänt. Rättegången inleds den 10 januari. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons