Göran Hägglund – det närmaste Bush vi kommer
PR-kuppen från den amerikanska presidentens kansli härom veckan gav önskat resultat. Varje tidning med självaktning och omdömesgill IT-redaktion refererade att George W Bush har en iPod och lyssnar på John Fogerty-låtar som laddats ned från nätet. Precis som vilken modern och rockälskande man som helst av i dag.
När jag i min förra krönika redogjorde för iPod-statusen hos våra partiledare visade sig Lars Ohly vara mest i fas med samtiden. Han laddade ner laglig musik som han spelade upp i sin telefon.
En partiledare som inte hann svara då var Göran Hägglund. Han har nu trots en sen startposition tagit över den gula ledatröjan från vänstern. Om den rödblågröna röran i mitten inte börjar röra på sig snart går han en utklassningsseger till mötes.
Göran Hägglund är nämligen det närmaste George W Bush vi kommer just nu. Han heter nästan samma sak och är den ende partiledaren som har en iPod. Liksom sin namne har Hägglund dessutom sin musikaliska hemvist i det sena 60-talet och det tidiga 70-talet. Dylan, Stones och – hör och häpna – Pink Floyd finns i spellistan.
Är det någon som på allvar saknar Alf Svenssons saxofon i svensk inrikespolitik?
Hur progressiv och modern George W Bush egentligen är i sina medievanor har dock gått förbi de flesta utom den vakna redaktionen på Seattle Post-Intelligencer.
Redan oktober 2003 rapporterade tidningen att den amerikanske presidenten inte läser papperstidningar längre. Sågningen av papperstidningen levererades i en tv-intervju och är lika sentimental och ömmande som fångvården i Abu Ghraib: "What's in the newspapers worth worrying about?".
Ord och inga visor.
Lika pardonlös är just nu kampen mellan de stora elefanterna på sökmotormarknaden. Google, Microsoft, Yahoo et consortes fullkomligen öser nya gratisverktyg över oss dödliga att hitta rätt på nätet med. Hur kan de vara så bussiga?
Svaret finns bland annat i företagens resultatredovisning för årets första kvartal. Där gör Google en nätt liten vinstökning från 64 till 369 miljoner dollar på en omsättning som ökat 93 procent till 1,3 miljarder dollar. Allt jämfört med samma period förra året.
Yahoo har haft det lite trögare. De lyckades bara skrapa ihop en vinst på 200 miljoner dollar på en omsättning på 1,2 miljarder dollar under årets första tre månader.
Självklart är det du och jag som står för fiolerna i slutändan. Genom att klicka på så kallade sponsrade länkar i sökmotorer, bloggar eller gratismejl ser vi till att fylla bankvalven på andra sidan Atlanten.
Att annonsörerna i sin tur vill ha täckning för sina annonser är då lätt att glömma. Liksom att det är vi som ska stå för den.
Tills dess, googla på och prassla lite extra med din papperstidning. Det kan den behöva.
Mattias Pehrssonär chef för nya medier på Allehanda och använder gärna "gratisverktyg" på nätet. Just nu heter favoriterna Gmail och Blogger, båda ägs av Google. Du når honom på mattias.pehrsson@skanemedia.se