Annons
Nyheter

Hamnblockaden över

Nyheter • Publicerad 12 maj 2005

Hamnarbetareförbundet häver med omedelbar verkan sin övertidsblockad i hamnarna.

Enligt Hamnarbetareförbundet har man haft konstruktiva samtal med motparten Sveriges Hamnar och kommit överens om att uppta överläggningar om det partsförhållande som råder inom hamn- och stuveriavtalsområdet.

Annons

– Därför häver vi blockaden, säger förbundets ordförande BjörnA Borg.

Hamnarbetareförbundets krav har varit att få ett eget avtal för sina medlemmar samt en löneförhöjning på 700 kronor i månaden för avtalsåret 2005-2006.

I dag är omkring hälften av hamnarbetarna organiserade i Hamnarbetareförbundet och hälften i Transport. Men det är bara med Transport som Sveriges Hamnar tecknar kollektivavtal.

" Vidare har arbetsgivarparten på ett för vårt förbund acceptabelt sätt förklarat sin avsikt att framförhandla nya löne- och övriga avtalsvillkor för hamnarbetarna för avtalsåret 2005-2006 , skriver Hamnarbetareförbundet i ett pressmeddelande.

Därmed anser förbundet att två av deras viktigaste krav fått en tillfredsställande lösning.

Förbundet har också påverkats av den svåra situationen i vissa hamnar på grund av hanteringen av virket från stormfälld skog efter stormen Gudruns härjningar.

Övertidsblockaden inleddes förra helgen och varade mellan fredag och söndag natt och innebar en hel del störningar. Till pingsthelgen var det tänkt att steg två av blockaden skulle inledas och vara en dag längre än föregående helg.

Omkring 1400 hamnarbetare i 24 hamnar berördes av blockaden. Förbundet har två gånger tidigare tagit till strejkvapnet för att få ett avtal. Det var 1974 och 1980. (TT)

Maria Victorin

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons