Nyheter

Hus ödelagt i brand

En våldsam brand ödelade i går förmiddag ett bostadshus i Elestorp söder om Bjärsjölagård.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2007
Huset i Elestorp ödelades i branden. Bild: Malin Palm
Huset i Elestorp ödelades i branden. Bild: Malin PalmFoto: 

Strax före klockan tio larmade Christina Pahlitzsch räddningstjänsten.

- Vi körde förbi här, på väg till Lund från Brösarp, och såg att det rök från huset. Röken kom bredvid skorstenen, och när vi knackade på öppnade ingen, berättar hon.

När räddningstjänsten från Vollsjö kom fram till den avstyckade gården slog eldslågor ut från ovanvåningen. Husets ägare var inte hemma, men brandmännen hann rädda familjens hund, som befann sig på bottenvåningen. Det blåste kraftigt och eldsvådan fick ett snabbt förlopp. Ovanvåningen var snart helt övertänd och räddningstjänsten fick inrikta sig på att rädda mesta möjliga av bottenvåningen.

Någon risk för intilliggande byggnader fanns dock inte, eftersom vinden blåste mot ett öppet fält.

Rökdykare från Lövestad, Sjöbo och Vollsjö genomsökte byggnaden och lyckades rädda en mängd inventarier och möbler. Medan röken tätnade över gården bar de bord, soffor, och fotoalbum i säkerhet.

- Vi plockar ut saker från de utrymmen där vi kan röra oss utan alltför stor risk, samtidigt som vi vattenbegjuter så mycket som möjligt, förklarade räddningschef Göran Glifberg under räddningsinsatsen. Även brandvärnen från Klasaröd, Bjärsjölagård och Äsperöd hjälpte till vid släckningen, och från räddningstjänsten i Tomelilla sattes ett höjdfordon in.

Inte förrän klockan två lämnade styrkorna brandplatsen. Ovanvåningen var då helt nedbrunnen, och bottenvåningen var svårt vattenskadad.

Ett par brandmän fortsatte att bevaka eldhärden i ytterligare några timmar.

Vad som orsakade den våldsamma branden är oklart.

- Vi vet ännu inte var den började, förklarade Göran Glifberg i går efter middag.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.