Annons
Nyheter

I Dronningens by med fokus på Wallanderland

Bo Kaspers musik strömmar ut från lägenheten näst längst upp på Willemoesgade 30, mitt i Köpenhamn. Här inne sitter manusförfattare Ola Saltin djupt koncentrerad vid sin dator. På bildskärmen skapas spännande händelser till den tredje Wallanderfilmen som skall spelas in i Ystad.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2005
Här skapas den nye Wallander. Ola Saltin låter berättelsen växa fram i sin skrivarhörna. [saxodummynewline]
Här skapas den nye Wallander. Ola Saltin låter berättelsen växa fram i sin skrivarhörna. [saxodummynewline]Foto: 

– Wallander hade säkert gillat Bo Kaspers. Jag spelar allt med den svenska orkestern för att komma in i språket. Detta är första gången jag skriver ett filmmanus på svenska, berättar Ola Saltin.

Ola är född och uppvuxen i Helsingborg men har nu bott i Köpenhamn i tio år. Under hans uppväxt tog fadern, som är professor i fysiologi i Köpenhamn, ofta med honom till biograferna i Dronningens by.

Annons

– När jag var tio bast hade jag sett det mesta från Buster Keaton till Inge-mar Bergman. Redan då visste jag att jag ville bli manusförfattare, konstaterar Ola.

Den filmintresserade pojken skrev och skrev men visade inte sina alster för någon. Han slukade alla ''how to''-böcker i ämnet.

När han pluggade idéhistoria i Lund fick han av en slump veta att Den Danske Filmskole i Köpenhamn hade en särskild linje för manusförfattare.

– Det var som att vinna på lotteri när jag fick reda på att jag antagits. Jag som inte ens visat mina texter för min dåvarande flickvän, utbrister Ola.

Han hade vid 24 års ålder och som ende svensk passerat den danska film-skolans nålsöga.

Av nära 300 sökande togs bara 10 nya elever ut.

År 1996 bildade de nyexaminerade manusförfattarna Ola Saltin och Jens Dahl tillsammans Copenhagen Screenwriters:

– Vi hade kontor, fax, visitkort och hemsida. Vi ordnade partys och gjorde ohämmad reklam för oss själva. Ibland lyckades vi hamna på tidningarnas förstasidor, berättar Ola med glimten i ögat.

Den ohämmade reklamen gav så småningom utdelning: På grund av tidsbrist tackade en etablerad manusförfattare nej till ett projekt och hänvisade till Ola, två dörrar längre fram i korridoren.

Så kom det sig att Ola skrev manus till den danska långfilmen Besat, en ockult historia i samma anda som Rosmarys Baby. Filmen fick år 1999 pris som European fantasyfilm of the year.

Annons

Nu följde uppdragen slag i slag och kröntes med två avsnitt av Mordkommissionen. Tv-serien fick år 2002 Emmy som bästa utländska tv-drama.

– Huvudförfattaren Peter Thorsbo styrde som en kung på sin tron innehållet i Mordkommissionen. Innan jag började skriva fick jag en mapp där rollfigurernas alla särdrag redovisades. Till och med vilka cigarettmärken vissa av dem rökte.

– Det gick inte att ändra en millimeter på den uppgjorda mallen, minns Ola, som vid denna tid tog på sig alltför många olika arbetsuppgifter.

"Jag jobbade i 200 knyck och höll på att bränna ut mig. Så jag tog ut mina sparade slantar, satte mig i skuggan och umgicks med mina vänner i stället…

När Ola sommaren 2003 fick förfrågan om han ville göra en av de tretton Wallanderfilmer som ska spelas in i Ystad trodde han först att det var ett skämt:

– Jag blev uppringd av en av manusredaktörerna som sa att "det finns ingen bok och inte någon historia till det filmmanus du skall skriva''. Jag trodde att jag var utsatt för en skojare.

Så småningom fick han reda på att Henning Mankell höll på att skriva synopser, alltså korta historier, till hans och tolv andra manusförfattares filmer.

– Henning har på ett par A4-sidor skissat upp historien. Jag fick fria tyglar att vidareutveckla storyn och det är inspirerande.

– I min nytolkning av Wallander försöker jag att mer än tidigare fokusera på far-dotter-relationen och på brottslingarnas motiv till sina gärningar, avslöjar Ola.

"Jag har ju aldrig tidigare skrivit ett manus på svenska så det här är en riktig utmaning. Det är jättekul! utbrister Ola Saltin.

Annons

Skaparlusten har återvänt till lägenheten näst längst upp i hyreshuset på Willemoesgade 30.

Per Sjöberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons