Annons
Nyheter

Inget mystiskt gift i Smyge

En mystisk fågeldöd har tagit död på över tiotusen fåglar i somras. En tänkbar orsak kan vara ett okänt gift producerat av alger, bakterier eller människor.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2002

De gräsänder som hittades döda i Smyge tidigare i somras har nu analyserats av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Inget tyder dock på att ett okänt gift skulle vara dödsorsaken. - Jag tror det är något annat, som inte har några kopplingar till det som kallas för fågeldöden, säger statsveterinär Kristina Nilsson. Gräshanden hade ruttnat när den kom till SVA, vilket försvårade analysen. Därför har man inte heller kunnat fastställa någon dödsorsak. Den kemiska undersökningen visade endast svagt förhöjda värden av cadium. - Detta visar att den har vistas i en miljö som inte varit helt ren. Men det behöver inte vara dödsorsaken. För att reda ut dödsorsaken behöver vi i regel fler änder och änder som inte har ruttnat, fortsätter Kristina Nilsson. Den andra gräsanden som också hade ruttnat är även den analyserad. Det tycks inte heller finnas några kopplingar till fågeldöden. Däremot har man kunnat fastställa lite mer om varför fågeln dött. - Levern var skadad och den har troligtvis förblött. Men det har inte gått att se vad som orsakat leverskadan i sin tur. - Ibland kan det förekomma lokal fågeldöd orsakat av botulinumgift och därför ska jag även titta efter detta, säger statsveterinär Henrik Ulhorn. Botulinumgift är ett dödligt gift som bland annat kan bildas i döda fåglar och sprida sig genom larver. Ett gift som även kan drabba människor. Men enligt de preliminära analyser som gjorts, finns det inget som tyder på att giftet skulle finnas gräsanden från Smyge.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons