Nyheter

"Jeppe på Berget" till Marsvinsholm

Ystads stående teatersällskap sätter upp den norsk/danske dramatikern Ludvig Holbergs 280 år gamla klassiker, "Jeppe på Berget".
Nyheter • Publicerad 19 december 2002
`Jeppe på berget` här Norske Teaters tolkning under en pressvisning. Arkivbild: Rolf C Ulrichsen/Scanpix
`Jeppe på berget` här Norske Teaters tolkning under en pressvisning. Arkivbild: Rolf C Ulrichsen/ScanpixFoto: 

Det meddelar teatersällskapet i ett pressmeddelande på torsdagen. "Jeppe paa Bierget - eller den forvandlede bonde" ska ha uruppförts på Den Danske Skueplads 1722. År 2003 spelas den i Slottsparken på Marsvinsholm från och med den 28 juni till och med 9 augusti. En scen från Norske Teaters pressvisning av föreställningen. Bild: Rolf C Ulrichsen/Scanpix Med största sannolikhet finns det alltså goda förutsättning för en rolig, okynnig och galghumoristisk komedi där också tragiken i ämnet har sin givna plats. För fjärde året i rad ger Sällskapet också den kritikerrosade "Grävskopan" av Henning Mankell. Föreställningen ges med start den 16 januari på Ystads teater för att 4 februari flyttas till Tomelilla teaterhall. Till Helsingborgs stadsteater kommer "Grävskopan" 4 mars och trelleborgarna får chansen på Grandbiografen dagen därpå. Sen urpremiären på Ystad Teater i januari 2000 uppges mer än 15 000 personer sett föreställningen. Om allt går i lås blir det också en utställning om vardagsnära uppfinning i Magasinet på Marsvinsholm. Sommarens utställning hoppas arrangörerna ska ge en god bild av kvinnligt uppfinnande och den startar 28 juni. Lyckas kvinnorna bakom de vardagsnära uppfinningarna i sina ansträngningar går utställningen att bese fram till och med den 31 augusti.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.