Annons
Nyheter

Kjell hjälper oss lyckas i växthuset

För att få råd och tips på hur mn lyckas med odlingen i ett hobbyväxthus har Allehanda tagit hjälp av Kjell Åberg på Åbergs trädgård utanför Ystad.Kjell slår bland annat hål på myten om att det inte går att odla tomater och gurka under samma tak och han tipsar också vad man kan använda mjölk, ägg och öl till i växthuset…
Nyheter • Publicerad 9 maj 2005
På de allra flesta tomatsorter ska man plocka bort tjuvskotten som kommer i vecket mellan stammen och sidoskottet.
På de allra flesta tomatsorter ska man plocka bort tjuvskotten som kommer i vecket mellan stammen och sidoskottet.Foto: 
Trädgårdsmästare Kjell Åberg, till höger, visar Allehandas trädgårdsreporter Jan Andersson hur en tomatplanta ska "tjuvas". Redan nu går det bra att plantera tomatplantan i hobbyväxthuset. Däremot är det på tok för tidigt att plantera ut gurkor – först i slutet av maj eller i början av juni är det dags. Men det går utmärkt att ha tomater och gurka i samma växthus förutsatt att gurkan är bitterfri.Bild. Sprisse Nilsson
Trädgårdsmästare Kjell Åberg, till höger, visar Allehandas trädgårdsreporter Jan Andersson hur en tomatplanta ska "tjuvas". Redan nu går det bra att plantera tomatplantan i hobbyväxthuset. Däremot är det på tok för tidigt att plantera ut gurkor – först i slutet av maj eller i början av juni är det dags. Men det går utmärkt att ha tomater och gurka i samma växthus förutsatt att gurkan är bitterfri.Bild. Sprisse NilssonFoto: 

Att odla i ett hobbyväxthus är jättetrevligt men tyvärr är det kanske inte alltid som resultatet blir som vi tänkt oss. Spinn på gurkorna, paprikor som surnar, tomaterna som möglar och melonerna som inte vill sätta frukt kan få den gladaste amatörodlare att misströsta.

Därför vände vi oss till Kjell som har lång erfarenhet av att odla i drivhus – låt vara i modell större och den uppvärmda modellen.

Annons

Och Kjell slår genast hål den gamla myten om att det inte går att ha gurka och tomat under samma tak.

– Det stämde kanske förr men har man en bitterfri gurksort går det utmärkt. Har man inte det blir emellertid gurkorna gärna bittra då man ofta anpassar miljön i växthuset efter tomaterna som inte vill ha det så vått. Och då blir gurkorna lätt lite bittra, förklarar Kjell Åberg.

– Därför är det viktigt att man väljer de dyrare frösorterna som är enkönade, bitterfria och gärna också mjöldaggstoleranta om man själv ska dra upp gurkplantor.

Men till skillnad från tomat – som de flesta odlar i sitt växthus – är det inte lika vanligt med gurka.

Och Kjell tror sig veta varför.

– Förmodligen för att gurkor väldigt lätt angrips av med spinn. Detta är ett problem men man kan hålla efter det om man duschar bladen regelbundet. Spinn trivs inte där det är fuktigt.

Det hjälper också om man använder en tvåprocentig såplösning som man sprutar på bladen (också undersidan) på kvällstid, aldrig i solen. Och så gäller det att vara observant och plocka bort blad när man ser att de börjar få gula prickar. Men det kan också vara problem med tomater – exempelvis med blad som gulnar.

– Detta kan bero på två saker, antingen är det för vått eller så handlar det om kvävebrist.

Det händer att mina tomater ruttnar på undersidan. Vad har jag gjort för fel?

– Då har du haft för fuktigt. Lufta och låt det torka upp mellan vattningarna.

Annons

Kan du tipsa om något mer ovanligt man kan odla i växthuset.

– Gyllenbär kan vara trevligt. Och varför inte en rad basilika framför tomaterna. Den tar ju nästan ingen plats. Sen har det blivit populärt med alla sorters chili – dom odlas ju som paprika.

Jan Andersson

0411-55 78 71

jan.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons