Nyheter

Kommuner kräver bättre kommunikationer

De tre kommunerna Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo gör nu gemensam sak för att först och främst förbättra kommunikationerna mellan östra och västra Skåne.
Nyheter • Publicerad 29 april 2002

Högst på önskelistan står en järnväg från Simrishamn, via Tomelilal och Sjöbo, till Malmö och en trafiksäkrare riksväg 11.Strategin är klar. Talar kommunerna med en röst finns det större chans att bli hörda. - Vi vill inte bara vara en rekreationsbygd utan även en trakt som utvecklas, säger kommunalrådet John Johansson (m). De tre kommunerna höll på måndagen en gemensam presskonferens i Kommunhuset i Tomelilla. För att understryka enigheten deltog både företrädare för de styrande partierna och oppositionen i de tre kommunerna. - Det behövs en satsning på kommunikationerna för att Skåne inte ska kantra, sade Christer Akej (m), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn. Närmast ska de tre kommunerna nu utforma ett samarbetsavtal. Stefan Lundgren (m), kommunstyrelsen ordförande i Sjöbo, underströk dock att det inte handlar om att kommunerna ska gå samman. Han tror att de 50 000 invånarna i de tre kommunerna identifierar sig med sina respektive kommuner. Det hindrar inte att kommunerna samarbetar, enligt Lundgren och de övriga politikerkollegorna. De tre kommunerna har redan satsat 100 000 kronor var på en så kallad stråkstudie som är nödvändig att göra för att den efterlängtade järnvägen verkligen ska byggas fram till 2015. Nu tänker också de tre kommunerna gemensamt bearbeta ansvariga inom Banverket och Region Skåne för att påskynda järnvägsplanerna. Sånär som på en tre kilometer lång sträcka i Sjöbo kommun äger kommunerna alla mark som krävs för en järnvägsutbyggnad. Målet är att pressa restiden på järnvägen Simrishamn- Malmö till under en timme. - Det har visat sig att en timmes resa är gränsen för vad som är rimligt att arbetspendla, säger Christer Akej. Betydligt snabbare än järnvägen byggs hoppas kommunpolitikerna att riksväg 11 ska kunna göras trafiksäkrare. Kravet är en trefilig väg hela sträckan från Dalby till Simrishamn. Politikerna understryker att vägen idag är hårt belastad med 7?000 bilar per dygn. Ändå finns det partier av vägen som enbart är sex eller sju meter breda. Vid presskonferensen pekade också politikerna ut andra ormåden där de i framtiden kan samverka: Exempelvis utbyggnaden av bredband och utbildning av personal.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.