Nyheter

Kopparportar i Börringesjön

Enligt en sägen har Trelleborg en gång i forntiden varit en mycket stor stad med stadsportar av koppar.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2002

Enligt sägnen var det på Börringesjöns is som Trelleborgs kopparportar en gång gick förlorade. Bild: TOMAS NYBERG

Trelleborg sträckte sig upp mot Kyrkoköpinge och just där stod kopparportarna. Men en gång när staden belägrades av fiender togs portarna till Lindholmens slott vid Börringesjön.

Under färden som gick över den tillfrusna Börringesjöns is, brast emellertid isen och portarna sjönk ner i vattnet. I en annan version av berättelsen var det på Havgårdssjön som olyckan inträffade.

Portarna kan, enligt berättelsen, inte tas upp ur sjön på vanligt sätt. Endast två kalvar av rödbrokig färg, födda av en kviga, och som inte druckit en droppe vatten utan blivit uppfödda på söt mjölk till de blivit tre år, skulle vara så starka att de kunde dra upp de försvunna portarna ur djupet.

Enligt sägnen ska en gång en kviga på Börringekloster ha fött två rödbrokiga kalvar och folket på gården beslöt att göra ett försök enligt de gamla berättelserna.

Allt gick väl tills kalvarna nästan hunnit uppnå tre års ålder. En ruggig kväll strax innan man skulle våga försöket att dra upp portarna ur sjön knackade emellertid en man i röd pickelhuva på och bad att få skydd från vädret för en stund.

Gubben pratade nu så att pigan som hade hand om mjölkfodringen av kalvarna blev helt förvirrad och gav nästan all mjölk till den ena kalven. När det bara var en liten slatt kvar till den andra föreslog gubben att hon skulle slå i lite vatten till den andra kalven. Pigan lydde rådet utan att riktigt veta vad hon gjorde.

När kalvarna var tre år och det var dags för försöket spändes kalvarna för och repet hakades fast i portarna.

Men när portarna nästan var uppe på stranden stöp den ena kalven.

På en av portarna syntes då gubben i den röda huvan som varit hos pigan och han ropade - vannkalen styrt!

Med ett skratt från gubben sjönk portarna åter ner i djupet.

I klart månsken sägs det att man fortfarande kan se dem glimma nere på bottnen.

En bakgrund till sägnen kan vara den vikingaborg, Trelleborgen, som en gång legat i Trelleborg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.