Annons
Nyheter

Kris i golfsverige

Fore! Golfklubbarna får se upp. Bara de senaste veckorna har tre klubbar gått i konkurs. "Jag tror att vi får fler konkurser. Ett 50-tal klubbar har kritisk ekonomi", säger Jan Ekblom, servicechef på Svenska golfförbundet.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2008
Fore! Golfklubbarna får se upp. Bara de senaste veckorna har tre klubbar gått i konkurs. Arkivbild: Bosse Nilsson
Fore! Golfklubbarna får se upp. Bara de senaste veckorna har tre klubbar gått i konkurs. Arkivbild: Bosse NilssonFoto: 

Under 90-talet byggdes det golfbanor i rasande takt och medlemmarna blev allt fler. Men de senaste åren har något hänt. Medlemsantalet minskar år för år och det leder till att flera klubbar har tvingats i konkurs.

Stefan Ålander, 25 år, gick ur sin klubb Haninge GK för några år sedan när han blev senior och var tvungen att betala tusentals kronor i medlemslån för att spela vidare. Just nu tror han inte att han kommer att återvända till golfbanan. För honom och många andra är tiden problemet.

Annons

- Det tar för lång tid och är för dyrt. Att vara med i en brevlådeklubb är inget alternativ, då måste jag betala greenfee varje gång jag spelar så det skulle vara billigare för mig att vara med i en klubb i närheten. Men det är framförallt att det tar så lång tid. Många av de som börjat är inte så bra så det tar ofta fem timmar att spela en runda. De skapar kö på banorna när de letar efter sina bollar och sedan inte släpper förbi de som är lite snabbare.Men det finns banor som tänker okonventionellt. Troxhammar utanför Stockholm bygger just nu en tolvhålsbana i stället för de traditionella artonhålsbanorna.- Jag följer det och tycker det är väldigt intressant. Det kommer att innebära att företag till exempel kan åka ut och spela golf en förmiddag men sedan ändå hinna tillbaka och jobba på eftermiddagen, säger Jan Ekblom.

Samtidigt som många klubbar går i putten finns det också många traditionella klubbar som gör bättre resultat än någonsin. Det finns också många klubbar som hittat sina egna nischer. Dels finns så kallade "brevlådeklubbar" som oftast ligger i glesbygdsområden, långt från den plats där medlemmarna bor. Där betalar medlemmarna sällan någon inträdesavgift och bara ett par hundralappar i årsavgift för rätten att få spela på olika banor. Dels finns klubbar som toppklubben Bro Hof norr om Stockholm där det kostar 350 000 kronor för att köpa en spelrätt.- Man måste anpassa sig, alla spelare är inte ute efter samma sak. Om klubbarna ger väldigt bra service är spelarna beredda att betala för det. Men en del spelare kräver inte det utan vill betala mindre, då passar andra klubbar bättre, säger Jan Ekblom.Men trots konkurserna är det trots allt få banor där verksamheten inte fortsätter.- Vad jag vet är det bara två banor där verksamheten helt har försvunnit. Den ena ligger uppe i norr och där odlar de skog numera. Vad som hänt med den andra vet jag inte, men jag har hört ett rykte om att de odlar morötter, säger Jan Ekblom.

Anders Forsberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons