Nyheter

KU granskar nominering av Wallström

Göran Perssons nominering av Margot Wallström till ännu en period som EU-kommissionär granskas av riksdagens konstitutionsutskott.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2004

Perssons sätt att utse Wallström har KU-anmälts av fp-riksdagsledamöterna Carl B Hamilton, vice ordförande i EU-nämnden och Tobias Krantz, ledamot i KU. I samband med granskningen vill de två att utskottet ska utarbeta riktlinjer för hur samråd av svenska kandidater till EU-kommissionär ska gå till. Handläggningen är inte formellt reglerad "trots att det för Sverige är ett synnerligt viktigt beslut", skriver Hamilton i sitt elektroniska nyhetsbrev. Han konstaterar att Persson utnyttjat denna konstitutionella lucka på ett sätt "som står i strid med andan och traditionen i svensk demokrati". "Mycket talar för att en formell lagreglering är nödvändig", anser Hamilton. En förankring skulle exempelvis kunna ske i utrikesnämnden, riksdagens konstitutionsutskott eller EU-nämnden, enligt Hamilton.

Joel Eriksson joel.eriksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.