Annons
Nyheter

KU-kritik mot skolministern

Skolminister Ibrahim Baylan får kritik av riksdagens konstitutionsutskott (KU). De borgerliga har gått samman med miljöpartiet och därmed finns majoritet i riksdagen för en prickning av Baylan.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2005

Orsaken är att skolministern tog avstånd från en rapport från Skolverket, som var positiv till friskolor och som visade att obehöriga lärare inte sänker kvaliteten i skolan. Rapporten drogs då tillbaka. En minister får inte styra myndigheters agerande.

De borgerliga och mp skriver i granskningsbetänkandet som presenterades på torsdagen att "uttalandet kan uppfattas som ett direktiv till en myndighet".

Annons

Utrikesminister Laila Freivalds och statsminister Göran Persson kritiseras för regeringens sätt att hantera EU:s vapenembargo mot Kina. De borgerliga och miljöpartiet anser att "regeringen förtjänar kritik för sin passivitet". De anser att regeringen inte med kraft drivit den fastlagda svenska linjen.

"Snarare har regeringen låtit andra EU-länder styra processen", heter det. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons