Nyheter

Lågt intresse för friskola

Intresset för John Bauer-gymnasiet är svalt i sydöstra Skåne. Den nya fristående gymnasieskolan som ska öppna i Ystad till hösten har bara fått 42 förstahandssökande bland niondeklassarna.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2003

- Det är lågt. Vi hade förstås hoppats på mer men vi kommer att fortsätta informationskampanjen ute i skolorna. Jag är övertygad att vi kommer att få åtminstone 50 elever, säger John Bauer-gymnasiets rektor SAL Nilsson. Planen var ursprungligen att John Bauer-gymnasiet skulle ta in 75 elever, men sedan stod det klart att lokalerna på regementsområdet inte blir färdiga i tid till höstterminen. Först ett år senare, hösten 2004, kommer skollokalerna att vara färdigställda och därför kommer gymnasiet under ett års tid hålla till i provisoriska lokaler på Lancasterskolan. Målsättningen för det första året är 50 elever. Av Norreportskolans 185 niondeklassare har bara fyra stycken sökt sig till John Bauer. Ingrid Linde, som är syo-konsulent på Norreport, tror att det finns flera olika förklaringar till det låga intresset. - Elever i dag är väldigt frågvisa, men vad jag har uppfattat så har eleverna inte ansett att de har fått de svar som de önskat under John Bauers informationsmöten. Sedan har skolan inte haft några lokaler att uppvisa. - Och det är nog så att IT i sig inte ligger så väldans i tiden. Där har nog John Bauers utbildning blivit utkonkurrerad av medieprogrammet som är bredare och med fler valmöjligheter. Det finns flera nackdelar med en stor skola, men en av fördelarna är just större valmöjlighet, säger Ingrid Linde. Den analysen håller inte rektor SAL Nilsson med om. - Jag tycker att vi har varit tydliga och vi kan stå för vad vi lovar. IT är framtidens verktyg. Jag menar att när vi får högkonjunktur igen kommer det att bli väldiga satsningar i samhället, och sådant kan inte ske utan IT. Och det är då våra elever, som då är nya programmerare och entreprenörer, kommer in i bilden. Fotnot: Sista ansökningsdag till gymnasiet var 1 februari. Den 15 april kommer ett preliminärt intagningsbesked. Den 15 maj är sista dag för omval. Den definitiva intagningen är färdig månadsskiftet juni-juli.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.