Nyheter

Missar i opinionsundersökningar

Trots alla opinionsundersökningar missade instituten socialdemokraternas och centerns valframgångar. Inte heller omfattningen av moderaternas genomklappning framgick i undersökningarna.
Nyheter • Publicerad 15 september 2002

Den mest tydliga missen gäller socialdemokraterna. De sex opinionsundersökningarna som presenterades i fredags gav partiet i snitt 36,6 procent av rösterna. I själva verket gjorde partiet ett betydligt bättre val och hamnade på omkring 40 procent. Närmast av opinionsinstituten var Ruab som gav partiet 39,5 procent. En annan framgång som instituten missade var centerns, som i snitt fick 5,2 procent i fredagens undersökningar. I själva verket fick partiet en bit över 6 procent av rösterna. Ingen av opinionsinstituten lyckades heller spegla omfattningen av moderaternas stora nederlag. I snitt fick partiet 18,2 procent i undersökningarna, mot omkring 15 procent i verkligheten. Men även vänsterns tillbakagång underskattades av väljarundersökningarna. Riktigt bra var däremot opinionsinstituten på att spegla utvecklingen för folkpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet. Partiernas valresultat hamnade mycket nära snittresultaten i fredagens opinionsundersökningar. Det institut som lyckades bäst med att spegla väljarsympatierna inför valet var Ruab, som kom närmast att visa stödet för både vänsterpartiet, socialdemokraterna och centern.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.