Nyheter

Morfar vaktade Skurup

Ytterligare en mycket avlägsen släkting från Ystad hörde av sig. Det var Gertrud Ellberg som mejlade:
Nyheter • Publicerad 15 december 2005
Morfar Herman som väktare i Skurup i slutet på 1800-talet.BILD: OTTO OHM
Morfar Herman som väktare i Skurup i slutet på 1800-talet.BILD: OTTO OHMFoto: 
I hemmets lugna vrå. Bilden är förmodligen från 20- eller 30-talet och visar morfar Herman, mormor Anette och min moster Anna (till höger). De sitter i vardagsrummet på familjens tjänstebostad på Hippodromen på Kalendegatan i Malmö, där Herman var belysningsmästare. På väggen ovanför Herman och Anette hänger ett foto. Är det inte...? Jo! det är det gamla försvunna fotot av Herman som väktare i Skurup – fotot som nu återfunnits och som vi visar här bredvid.
I hemmets lugna vrå. Bilden är förmodligen från 20- eller 30-talet och visar morfar Herman, mormor Anette och min moster Anna (till höger). De sitter i vardagsrummet på familjens tjänstebostad på Hippodromen på Kalendegatan i Malmö, där Herman var belysningsmästare. På väggen ovanför Herman och Anette hänger ett foto. Är det inte...? Jo! det är det gamla försvunna fotot av Herman som väktare i Skurup – fotot som nu återfunnits och som vi visar här bredvid.Foto: 

– Både jag och min man härstammar från Sven Petter Ellberg i Solberga. Min man stammar från första giftet och jag från andra, berättade Gertrud.

Sven Petter Ellberg var min morfars farfars farfar. Han var klockare i Sollberga utanför Skurup och far till 30 barn i tre äktenskap. Alla hustrurna avled i unga år. Men det mest konkreta resultatet av reportaget i somras är väl ändå det inramade fotot av min morfar Herman Johansson-Falk. Namnet Falk var hans soldatnamn. Han var född 1879 och min bror Gunnar har skrivit in i släktkrönikan:"soldat, polis, snickare, belysningsman". Nu kan jag lägga till ytterligare ett yrke till morfar Hermans yrkesbana: "väktare".

Jag har ett diffust minne av att min mor, Agnes, i min barndom talade om fotot på Herman. Någongång, någonstans i någon flyttning har förmodligen fotot försvunnet.

Men så ringde min mors kusin, Ellen Hansson i Rydsgård (som jag aldrig träffat i hela mitt liv), och berättade att en anhörig till henne hade fotot.

– Din morfar Herman hade två bröder, Adolf , som var min far, och Oskar som var barnlös.Alla tre var födda i Skurup, berättade Ellen Hansson.

– Fotot togs förmodligen i slutet på 1800-talet och det visar Herman i sin väktaruniform. Det fanns hos min svägerska av någon anledning. Du får det om du vill ha det, erbjöd Ellen. Och jag tackade givetvis ja.

Från det suddiga fotot tittar en man som ser ut att vara i 20-årsåldern. Han är klädd i en kraftig rock. Det var väl kallt när han gick sina nattliga rundor i Skurup. På huvudet tronar skärmmössan. I handen har han hornet som han skulle använda för att signalera att allt var väl i byn, eller att det var fara å färde. Vid han sida ligger den trogna men lite luggslitna vakthunden och i handen har han en egenhändigt tillverkad spatserkäpp. Det är den legendariske fotografen Otto Ohm i Malmö som tagit bilden.

Det skiljer bara en generation mellan mig och min morfar. Ändå verkar bilden visa en för mig okänd man.

Så mycket har förändrats på 90-100 år. Men samtidigt inte - det var ju samma sol som lyste på Herman som på mig. Som på oss alla i vårt gigantiska släktträd - från Sydöstskåne till Wyoming. Kanske är det det som släktforskning går ut på – att visa att vi alla någonstans på något sätt är släkt...

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.