Nyheter

Närvaro och spirituell kraft

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2007
Neil Young performs at Farm Aid on Randall's Island Sunday, Sept. 9, 2007 in New York. (AP Photo/Jason DeCrow)
Neil Young performs at Farm Aid on Randall's Island Sunday, Sept. 9, 2007 in New York. (AP Photo/Jason DeCrow)Foto: 

RockHHHHH

Neil Young

Chrome Dreams II

(Reprise)

För er som i panik stammar "Chrome Dreams II? Har jag missat nåt"? Kan jag lugnande säga nä – inte än.

Chrome Dreams var en platta Neil Young jobbade med 1976, men sedan la på hyllan. Oförklarligt inte minst med tanke på låtar som Like A Hurricane och Pocahontas, vilka dock tack och lov skickades för återvinning.

Kopplingen är oklar, men här är nu "tvåan", en mestadels maklig, eftertänksam och passionerad platta. Låtarna är genomgående starka och, som fansen skulle säga, "gammal hederlig Neil", utan något koncept eller korståg mot en eller annan president. Inledande, finstämda Beautiful Bluebird kunde ha legat på Harvest, den varma och rörande balladen Shining Light kanske på Tonight's The Night och finstämda-stämningsångvälten Dirty Old Man på Ragged Glory.

På tagningar som andas närvaro och live i studion backas Neil av ett litet band. Bortsett, lustigt nog, från plattans pelare, den 18 minuter långa (nej, jag skojar aldrig om 18-minuterslåtar) Ordinary People, en gammal inspelning som hyllar de enkla, jordnära och hårt arbetande. Helande, spirituell kraft är plattans tema, om det finns något.

Musikaliskt går det från mjuk country till rufsig rock och en slutnot som är nästan musikal. Ljusa The Way är en o-Neilsk pianoballad till barnkör, men inga skrikiga snorungar utan en lågmäld kör som ger särskild pregnans åt en sång om att finna vägen ut ur vildmarken med hjälp bara av ett fräscht hopp. Charmerande.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.