Nyheter

Norske OS-chefen hotar avgå

Chefen för den norska OS-truppen Björge Stensböl är rasande på systemet som gör att dopningsfällda Johann Mühlegg, Larissa Lazutina och Olga Danilova trots allt får behålla flertalet av sina medaljer.Nu hotar han att avgå.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2002

- Det är en skandal att den internationella olympiska kommittén (IOK) inte har mandat att ta ifrån fuskarna alla deras medaljer. Det internationella skidförbundet bör däremot ha ett sådant mandat. Men eftersom det inte är rakryggat nog att ta ifrån fuskarna alla deras medaljer är det en ännu större skandal, och själv vet jag inte om jag orkar hålla på med det här längre, dundrar Björge Stensböl i en intervju med den norska tidningen Verdens Gang (VG). Stensböl svarar sedan kort och gott "ja" på frågan om han i själva verket hotar med att sluta med internationell toppidrott. Om de tre dopningsfällda skulle fråntas samtliga medaljer skulle det innebära att Norge flyttades upp i medaljligan och gå om Tyskland. I stället för elva guld, sju silver och sex brons hade norrmännen rest från Salt Lake City med 13 guld, fem silver och sju bronsmedaljer i bagaget. Men Björge Stensböl bedyrar att hans vrede inte har något med Norges slutposition i medaljligan att göra. Kampen han säger sig vara villig att föra handlar i stället om att de moraliska vinnarna ska få vad de förtjänar. VG nådde också Johann Mühleggs norske tränare, Ola Berget, efter dopningsavslöjanden. Men han var inte talträngd. - Jag har haft det svårt i natt, var i princip den enda kommentar Berget gav när VG träffade honom på flygplatsen i Salt Lake City innan han lämnade USA. Ola Berget har flera gånger under OS garanterat att Mühlegg är ren från dopningspreparat. Senast efter femmilen i lördags gick han till stenhårt angrepp mot dem som då spekulerade i dopning efter Mühleggs seger.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.