Nyheter

Norskt guld på damernas 10 km

Bente Skari höll för det hårda trycket. Och det låga lufttrycket. Men norskan fick slita för att åka hem sitt och Norges första individuella OS-guld.Skaris guldmarginal på 10 km klassiskt blev blott 2,5 sekunder.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2002

Det var en raketavslutning längs Wasatchbergens sluttningar i Soldier Hollow som räddade segern åt Bente Skari. Ännu 1,3 kilometer före mål var hon drygt tio sekunder efter Olga Danilova. Ryskan satte sin prägel på loppet med en vildsint satsning från start, som så när höll ända in i mål. Hennes landsmaninna Julia Tjepalova var också nära att ta sig förbi på slutet, men hade i mål 1,8 sekunder fram till Danilova. - Jag trodde jag slogs om silvret när jag skar mållinjen, sade segrarinnan, med spretande rödsvartfärgad frisyr. - Det här var min största chans i OS. Och det blev min dag. Skari har dominerat eftertryckligt i klassiskt de senaste säsongerna. Men fullträffen på tisdagen var hennes första OS-guld. Det var också Norges första individuella damguld i längdåkning. Den 29-åriga Oslotjejen har fem VM-guld. Bakom medaljtrion blev tidsdifferenserna snabbt väldigt stora. Fyran, ryska veteranen Larisa Lazutina, höll sig 16 sekunder bakom Skari. Medan femman Stefania Belmondo var drygt 40 sekunder efter. Lina Andersson startade sist av alla och insåg redan vid första tidspasseringen vid två kilometer att hon inte skulle orka hänga med i något medaljtempo. Malmbergets 20-åriga stjärnlöfte hade nästan två minuter, 1.54,5, fram till Bente Skari från sin 18:e placering. Först på slutet tordes Lina Andersson gå maximalt i den tunna luften efter det långa tävlingsuppehållet. Med OS-debuten avklarad förklarade Lina Andersson att hon kommer att köra resten av loppen i Soldier Hollow. Bland annat återstår ju ett femkilometerslopp, men det ingår i jaktstarten och ger ingen medalj. Bakom Andersson var Elin Ek 21:a, Jenny Olsson 24:a och Anna Dahlberg 42:a. Källa: TT                                           

Sigge Hansson sigge.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.