Nyheter

Panik i Simrishamnsetern

Nu har Simrishamns ungdomar fått ett eget radioprogram. För andra torsdagen i rad sänds radioprogrammet "Panik - ung och galen i byn" mellan kl 19 och 21. Bakom programmet står musikföreningen Riff, ungdomsrådet och FM Österlen.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2004

I sjumannaredaktionen finns ungdomsrådsrepresentanter, anställda på Benka-dí och ett par representanter för musikföreningen Riff. - Idén kommer från FM Österlen och Riff, och Riff tog sen kontakt med ungdomsrådet, berättar Linus Lindell som arbetar på Benka-dí. - När det gäller tekniken har Fredrik Bergman på FM Österlen hjälpt oss hittills, men tanken är att vi snart ska klara oss själva. Och det ska nog gå bra, tillägger han. Under tisdagskvällens redaktionsmöte rådde strukturerat kaos. - Ska det vara månadens intervju - eller oftare, undrar Emilia Hallgren från Jonebergsskolan. Hon har ansvar för intervjuerna i programmet. Alla har ett särskilt ansvarsområde, men annars hjälps alla åt att komma med idéer, berättar Louise Waite från Nils Holgerssonskolan. Och att det är lite kaotiskt nu i början tycker inte Torbjörn Öberg från musikföreningen Riff gör något: - Det här är inte bara radio. Man skulle kunna säga att det är en skola i demokrati. Här ska ungdomar som är väldigt olika - här finns både "städade" och lite mer "oborstade" ungdomar. Och alla måste samarbeta för att det ska bli radio. Än så länge är Panik framför allt ett musikprogram, med inslag som Veckans Demo och Veckans Cover. Och Rickard Lundin håller i ett lite speciellt inslag: - I Veckans Solo presenterar jag ett gitarrsolo, berättar lite om artisten och så vidare. Men redaktionen kan mycket väl tänka sig att ändra inriktning på programmet efter hand. - Vi börjar så här. Men fler får gärna vara aktiva, och vi är öppna för att ha andra sorters inslag också efterhand, säger Linus Lindell. Och Torbjörn Öberg tillägger: - Det viktiga är att det är ett program av ungdomar, för ungdomar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.