Nyheter

Per Tjernberg: Inside Information

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2007

Per Tjernberg är slagverkaren och katalysatorn bak kultgruppen Archimedes Badkar. Men det döljer sig fler influenser i hans inspiration [-] Theolonius Monk, Miles Davis, Gil Evans, Coltrane, Zappa, The Grateful Dead för att nämna några. Och inte minst EGBA-trumpetaren Ulf Adåker som arrangerat Tjernbergs första cd med storbandsjazz.

Nästan hela 08-gräddan av jazzmusiker finns med i denna Adåkers spännande och genomsyrade arrangemangskonst i glöd och rörlighet, där gunget sitter där det ska och samspelet lyfter musiken till en nivå där helheten blir viktigare än enskilda delar.

Naturligtvis är resultatet högst excentriskt, då det på samma gång är idealisk jazzfestivalmusik där det ställs extra krav på både lyssnare som utövare och en "här och nu"-känsla av lätt magi som man kan finna vid lyckliga stunder i en teatersalong.

Till exempel verifierad i tenoristerna Bernt Rosengrens och Tommy Koverhults magnifika rivstart i devot John Coltrane-hyllning som sedan tar en u-sväng över till en Miles Davis-generös (över 17 minuter) utforskning av frågor-och-svarlek i Inside Information.

Tre slagverkare sätter sin prägel på Tjernbergs både lite pretentiösa som spännande och festliga kompositioner som Öringsfiske i Amerika, Gröndal och Deya View/Deja vu. Därtill med utsökta solister som Magnus Lindgren, flöjt, Bobo Stensson, piano, och Adåker själv på Miles-inspirerad trumpet.

Christer Nilsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.