Annons
Nyheter

Polisen har fått in flera tips om mordbrand i Gävle

Polisen jagar en mordbrännare som kan ha lämnat spår efter sig i branden som förstörde ett anrikt hotell i Gävle. På onsdagsförmiddagen fanns ingen misstänkt, men polisen har fått in flera tips.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2005

Släckningsarbetet pågick ännu på förmiddagen, över 30 timmar efter det att branden bröt ut. Polisens tekniker har därför inte kunnat undersöka brandplatsen närmare. Redan före den stora eldsvådan fann dock polisen spår efter en anlagd brand på samma plats ett dygn tidigare. I båda fallen har branden startat i restaurang CH som ligger i anslutning till hotellet Scandic Grand Central i centrala Gävle.

– Den första branden är uppenbart anlagd med fyra brandhärdar inne i nattklubbsdelen. Det finns spår av att man använt en lättantändlig vätska, säger kommissarie Maria Palmaeus vid Gävlepolisen, som leder utredningen, till TT. Tjugo kriminalpoliser och fyra tekniker arbetar med utredningen. Förhör hålls med samtliga 146 hotellgäster plus personal, närboende och andra som kan ha iakttagit något.

Annons

– Vi arbetar efter gängse mall för stora brottsutredningar, säger Gävleborgspolisens presstalesman Rolf Gustafsson.

Medieuppgifter har gjort gällande att polisen misstänker att branden anlagts av företrädare för organiserad brottslighet och att dådet skulle vara en hämnd för att nattklubben inte velat betala för beskyddarverksamhet. Detta dementerar Rolf Gustafsson.

– Vi känner inte till några hot mot hotellet eller restaurangen, men vi arbetar förutsättningslöst med utredningen. Skulle det handla om organiserad brottslighet är det något nytt för Gävle. Tekniska fynd har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Det fanns på onsdagsförmiddagen ingen misstänkt för mordbranden och heller inget klart motiv. Polisen bearbetar dock flera tips.

Ungefär samtidigt som ett automatiskt brandlarm utlöstes strax efter klockan ett natten till tisdagen utlöstes ett inbrottslarm enligt polisen som fått informationen av SOS Alarm. Larmen anses viktiga för utredningen.

Branden är en av de mest omfattande som drabbat Gävle i modern tid. Alla 146 gäster som bodde på hotellet när branden startade kunde evakueras. Nio uppsökte Gävle sjukhus för rökskador. En av dem låg kvar för observation natten till onsdagen.

Det anrika hotellet i Gävle, tidigare känt som Centrala Hotellet, med 220 rum är ett av hotellkedjan Scandics större hotell i landet. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons