Nyheter

Politisk oenighet om fallskärmar

Moderaterna och centerpartiet är på kollisionskurs. De båda "regeringspartierna" i Tomelilla har olika syn på frågan om kommunalråd som slutat ska kunna utlösa fallskärmar eller inte.
Nyheter • Publicerad 10 april 2002

- Vi vill inte ha fallskärmar för politikerna. Inte en enda tjänsteman i kommunen har någon fallskärm, säger Bengt Högborg (c) som tycker att systemet är otidsenligt. Han hävdar att det kan kosta kommunen som mest upp till 4,5 miljoner kronor i ersättning till ett enda kommunalråd. Enligt centerpartiet är kommunalrådens löner också höga och bör räcka för att lösa privata pensionsförsäkringar. Men kommunalrådet John Johansson (m) anser att den ekonomiska tryggheten som en visstidspension ger behövs om det i framtiden ska gå att rekrytera kompetenta kommunalråd. - Om man sitter i tolv år kan man inte återvända till sitt gamla jobb, säger John Johansson. Själv avgår han efter valet och kommer inte att få någon extra ersättning, oavsett vad fullmäktige till slut bestämmer om fallskärmarna. Av den anledningen anser han att han kan ställa sig bakom förslaget utan att tala i egen sak. Han har nu 34 000 kronor i månadslön, om man också räknar ersättningen för ordförandeskapet i personalutskottet. Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning och lade ned sina röster när kommunstyrelsen igår voterade om frågan. Även vänsterpartiet lade ned sin röst i voteringen som slutade 5-2 i favör för förslaget. Men oppositionsrådet Gun Nilsson (s) är inte helt avvisande. - Någon form av trygghet måste man ha. Det händer mycket i arbetslivet på fyra år, säger Gun Nilsson. Hon tilllägger, med klar adress till centerpartiet: -?Alla har inte ett lantbruk att falla tillbaka på. Inte heller Gun Nilsson kommer att kunna få favören av att lösa ut någon fallskärm. Förslaget om pensioner och ersättningar till förtroendevalda kommer ursprungligen från Kommunföbundet. Enligt förslaget som vann gehör i kommunstyrelsen måste politikerna har fyllt 50 år och minst ha suttit under en mandatperiod för att få en visstidspension. Full ersättning, det vill säga 65 procent av lönen fram till pension, utbetalas enligt förslaget efter tolv år som kommunalråd. Får politikern ett nytt jobb, minskas ersättningen i förhållande till hur mycket det nya jobbet ger i lön. Enligt förslaget ska ersättningen betalas enbart till kommunalråd och oppositionsråd.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.