Annons
Nyheter

Prunkande överflöd på minibalkong

Det är ingen tillfällighet att paret Andreassons balkong är så välfylld och prunkande just i år. Ungefär så här har balkongen sett ut varje sommarsäsong sedan de flyttade in. Efter att både hus och sommarstuga var sålda, skapade paret en ny oas, här på sin balkong i Ystad istället.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2002

- Även om den är pytteliten så är den också jättemysig. Vi sitter här och fikar nästan varje kväll, säger Barbro. - Då doftar petuniorna sött, lite extra mycket, fyller Ingemar i. Tre gånger om dagen går Barbro Andreasson ut på balkongen för att vattna. Varannan gång med gödning och varannan gång med rent kranvatten. - Solen ligger ju på här hela dagarna, så det behövs faktiskt, säger Barbro. Bilder: Jan-Olle Persson Frukost eller middag brukar dock avnjutas inomhus eftersom utrymmet på balkongen är så begränsat. Där står två gröna stolar i plast med sittkuddar i rött. Och det gröna lilla bordet har en vit duk och en kruka med blommande krasse. Under krassen växer luktärter i godan ro. Runt omkring på väggarna och hängande från taket finns krukor och amplar fyllda till bredden med allehanda blommor. I en kruka, som tillhört Ingemars mor, växer en klematis uppför en spalje. Där står citronmeliss, körvel, timjan och pepparmynta i en lite kryddgård. På balkonggolvet ligger en matta som går i rött. Och när man sätter sig i någon av stolarna är risken, eller chansen, stor att man får lite blommor i sitt hår. - Vi tycker att det känns väldigt ombonat och mysigt, säger Ingemar. Paret flyttade från Malmö till Ystad 1970 och är bägge trädgårdsintresserade. Ingemar nöjer sig nu inte med att pyssla enbart på balkongen utan påtar även i husets bakgård. Och han är inte ensam om sitt intresse. På balkongen intill är det nästan lika tätt mellan blommorna. - Vi och grannarna köper våra växter på samma ställe men det råder ingen som helst konkurrens mellan oss, säger Barbro och ler. De båda balkongerna lyser upp fasaden på det röda tegelhuset och är uppskattade av många. - Förutom att folk ofta stannar upp och tittar så är det en del som faktiskt tagit kort på vår balkong, berättar Ingemar. Paret förvånas över att fler inte lägger lite tid och pengar på att pynta sina balkonger. För Barbro och Ingemar kostar det ungefär 600 kronor om året att hålla oasen blomstrande. - Det kanske låter mycket men med en säsong från maj till augusti så är det ju inte det om man slår ut det per månad, säger Ingemar. - Och i förhållande till vad vi får ut av den så är det ju helt klart värt det, säger Barbro. Trafikbullret från rondellen utanför kan vara störande ibland men eftersom paret oftast sitter ute i skymningen spelar det mindre roll. Vid det laget har trafiken lugnat ner sig. Och när dörren stängs hålls ljudet borta med hjälp av treglasfönster. - Vi trivs så oerhört bra här. Både med Ystad som stad betraktat och i vår lägenhet. Vi aldrig kommer att flytta härifrån, säger Ingemar. Hemligheten för att lyckas så bra med sina blomster är att använda gödning och rent vatten varannan gång och att göra det frukost, lunch och middag. - Det behöver de, precis lika mycket som vi, säger Barbro.

Jonas Axelshult-Larsson jonas.axelshult@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons