Nyheter

"Ramperna är helt sunkiga"

Lacken på skivorna har slitits bort. Uppfarten på quarterpipen är sönderåkt och ett stort hål gapar i funboxen. Skateboardbanan vid Österporthallen håller på att förfalla.
Nyheter • Publicerad 27 april 2004
Lisen Johansson är en av tjejerna som upptäckt tjusningen med skateboard. Hon började för ett par månader sedan. Bild: Mårten Svemark
Lisen Johansson är en av tjejerna som upptäckt tjusningen med skateboard. Hon började för ett par månader sedan. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Nu vill ungdomarna att kommunen sponsrar en renovering. Helst nya ramper. Problemet är bara att det inte finns några pengar. - Vi har ingen möjlighet att finansiera upprustningen. Dessutom är platsen inte särskilt lämplig för en skateboardbana, säger trädgårdsingenjör Per Larsson vid teknik- och fastighetsförvaltningen. - Ramperna ligger för nära skolans byggnader och det saknas tak. Optimala lösningen är att skapa en bana inomhus i anslutning till Ungdomens Hus. Robert Colomer, 30 år, är skateboardveteran. En av förgrundsgestalterna i gänget som utnyttjar banan. Lisen Johansson är en av tjejerna som upptäckt tjusningen med skateboard. Hon började för ett par månader sedan. Bilder: Mårten Svemark Häromdagen drog han igång en namninsamling för att visa det stora intresset, både bland ungdomarna och deras föräldrar. Sammanlagt rör det sig om ett 40-tal åkare. Åtminstone under sommarhalvåret när vädergudarna är på lite bättre humör. - Vårt mål är att bilda en förening och få en inomhushall. Men vi vet ju inte om eller när det blir ett Ungdomens Hus, säger Robert Colomer. Han är inställd på lång väntetid och tycker att kommunen ska renovera utomhusbanan så snart som möjligt. - Grejerna blir ju bara mer och mer söndriga. Det beror inte bara på naturligt slitage som själva åkningen och regn och sådana saker. Vi har problem med vandaler också, säger Robert Colomer och pekar på ett hål i en av ramperna. - Någon har slagit med järnrör eller nåt liknande. Jäkligt trist. Vi försöker reparera hela tiden så gott det går, men det blir ju provisoriska lagningar. Alexander Hansson är 9 år och en av de yngsta åkarna vid Österporthallen. Skate är till och med roligare än handboll, tycker han. Sebastian Nilsson, 15 år, förklarar att det är svårt att åka när lacken på skivorna slitits bort. - Ramperna är helt sunkiga. Man får ingen svikt i hoppen. Det är kasst. Alexander Hansson, 9 år, är en av de yngsta åkarna. Han började med rollerskates för två år sedan och tycker att banan vid Österporthallen är rätt okej, trots allt. - Jodå. Den är bra. Jag håller på med handboll också, men skate är nog roligast, säger han och demonstrerar ett konststycke för YA:s reportageteam. Vandalernas verk. Robert Colomer tvingas konstatera att någon har åstadkommit ett stort hål i funboxen. Ett par tjejer har anslutit sig under den senaste tiden. Positivt, tycker Robert Colomer. - Vi vill helst få in fler tjejer. Det finns en hel del som kommer hit och kollar, men som inte vågar ta steget. Jag tänker själv lära min tjej att åka skateboard. Lisen Johansson, 14 år, har i alla fall tagit steget. - Jag försöker lära mig. Har hållit på några månader. Det är kul, säger hon. Kanske blir det ännu roligare om kommunen får loss tummarna och fixar till ramperna. Men just nu ser det mörkt ut. Gänget på skateboardbanan får vänta på bättre tider. Gänget på skateboardbanan - eller en del av gänget, rättare sagt. Sammanlagt är det ett 40-tal åkare som åker här mer eller mindre regelbundet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.